fbpx Перно Рикар със социално отговорни проекти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Перно Рикар със социално отговорни проекти

етикети

В съответствие с амбицията си да направи своите служители посланици на своя социален ангажимент, от 2011 г. насам Групата Перно Рикар организира специално ежегодно събитие, посветено на каузите, по които работи - Responsib'ALL Day. По време на този ден 18,500 служителите от всички филиали по света изоставят обичайните си работни задължения и посвещават усилията си на промотирането на отговорна консумация на алкохол.

През 2016 г. компанията решава да постави фокуса в този ден върху облагородяването на важни за местните общности зони за забавление, отдих или обмен на идеи чрез глобалната инициатива, случила се във всички 85 филиала по света на 2 юни – “Sharing Conviviality”. Служителите на Перно Рикар България заедно със студенти по архитектура от архитектурната работилница на Студио Прожектиране и студенти по ландшафтна архитектура от Лесотехническия университет обновиха специално избрана зона в района на езерото „Панчарево“. Почистени бяха отпадъците и излишната растителност, бяха засадени нови дървесни видове, а брегът беше укрепен. Създадени бяха и зони за отдих с пейки и маси за пикник.

Като продължение на инициативата беше организирана конференцията “Sharing Conviviality - ГРАДЪТ”, посветена на градската среда и усилията в посока на нейното устойчиво развитие. По време на събитието бяха представи успешни проекти и практики, плод на сътрудничество между неправителствени организации, работещи в сферата на градската среда и бизнеса.

„ В Перно Рикар вярваме, че всички са отговорни, трябва да са и искаме да дадем пример като лично участваме в изграждането на един по-устойчив свят чрез отговорност и «Conviviality».“ – сподели Мирослава Симова в своето обръщение към гостите на събитието.

Сред представените проекти бяха и актуален проект за градска мобилност, изразен в един от най-успешните български Start-up проекти – мобилното приложение “Tickey”, което позволява лесно и удобно закупуване на билет за градски транспорт с помощта на мобилният ви телефон. Проектът предстои да бъде реализиран в редица европейски столици, сред които разбира се и София.

Конференцията завърши с представянето на един от най-успешните проекти за облагородяване на София, успешно реализирани през последните години – парк „Възраждане“. Възложен от Столична община с инвеститор „Софийски имоти“ ЕАД реализацията на парк „Възраждане“ представя изцяло нов бизнес модел за изграждане на публична инфраструктура, в който общински търговски дружества изграждат обществена среда посредством собствено и привлечено финансиране.

Представена беше и идеята на Перно Рикар България за създаването на специализирано онлайн пространство за споделяне на проблеми, свързани с градската среда и тяхното непосредствено разрешаване чрез архитектурни намеси, осъществени чрез активната колаборация между творчески организации, държавни институции и бизнеса.

Конференцията бе реализирана в пространството на ABSOLUT CREATIVE SPACE, изградено от 4 транспортни контейнера, трансформирани в иновативна креативна среда, където тази седмица тече първия фестивал в България, посветен на устойчивите и креативни решения.