fbpx Петата вълна с вируса Омикрон ще дойде в България в началото на февруари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Петата вълна с вируса Омикрон ще дойде в България в началото на февруари

„Омикрон е вече тук, но няма да ни развали празниците”. Това заяви проф. Николай Витанов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Той прогнозира, че ако Омикрон бъде засечен от НЦЗПБ около Йордановден и Ивановден, 2-3 седмици по-късно ще е доминантен.

„От 14-ти – 15-ти ще започнат да растат случаите. Проблемите ни по същество ще дойдат през февруари”, каза Витанов. Според него първите, които ще изпитат ударите на тази пета вълна, ще са личните лекари.

„Те ще са и главните герои в нея. Очаква се да има много случаи, но не толкова тежки”, обясни Витанов. Няма да има и много смъртни случаи, няма да са натоварени и интензивните отделения в болниците. „Очаква се смъртността да е няколко пъти по-ниска. При 5000 случая се очаква 50-60 смъртни случая, тоест най-много 1%”, обясни математикът. „Човек ще го изкара по-лекичко, но не е ясно къде ще ви удари след 5-6 месеца”, каза Витанов.