fbpx ПИБ придобива МКБ Юнионбанк | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ПИБ придобива МКБ Юнионбанк

ПИБ придобива МКБ Юнионбанк

„Първа инвестиционна банка” АД (Fibank) подписа споразумение с унгарската МКБ Банк за придобиване на 100% от акциите на „МКБ Юнионбанк” ЕАД. Придобиването ще стане след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи.

Fibank е динамично работеща институция, която е третата по големина на активи банка в България с 8.4% пазарен дял и е на второ място по доверие на вложителите, измерено с размера на депозитите от населението, където има над 13% пазарен дял. Fibank има 10% пазарен дял при кредитите, отпуснати на бизнеса, и 15% пазарен дял при кредитните карти на населението. „МКБ Юнионбанк” ЕАД заема 15-о място в банковата система с 1.5 милиарда лева активи по данни на БНБ към 30.06.2013 г.

След придобиването на „МКБ Юнионбанк” ЕАД активите на Fibank ще достигнат над 8.5 милиарда лева. Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа.

МКБ Юнионбанк е една от динамично развиващите се банки в България през последните години. Към 31 март 2013 банката управлява активи от 1,56 млрд.лв. (около 800 млн.евро), финансирала е бизнеса и домакинствата за 1.25 млрд.лв. (около 640 млн.евро). В същото време привлечените депозити са за около 1 млрд.лв. (около 500 млн.евро).

MKB Bank придоби 60% от МКБ Юнионбанк през 2006, като за изминалите 7 години кредитният портфейл се увеличи с над 1 млрд. лв. (над 500 млн.евро), а привлечените средства постигнаха ръст от над два пъти.

Преди дни кредитната агенция „Fitch“ потвърди за трета поредна година възможно най-високия за България на МКБ Юнионбанк дългосрочен рейтинг от 'BBB+'. Рейтингът за подкрепа отново се запазва на „2“, което също е максимално високата стойност за страната в момента.