fbpx Пиратският софтуер може да нанесе сериозни загуби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пиратският софтуер може да нанесе сериозни загуби

Според данни обявени днес от мащабно изследване на Майкрософт в цял свят, 70% от участниците са изразили мнение, че оригиналният софтуер е по-сигурен, по-стабилен и по-лесен за поддръжка.
Присъствието на висококачествени фалшификати на софтуерни продукти правят различаването истинско предизвикателство дори за хората, които ежедневно работят с тези технологии. Мнозинството от анкетираните споделят, че биха избрали оригинален софтуер, ако имат възможността да направят такъв избор, но по-малко от половината вярват, че потребителите могат да разпознаят фалшификат, ако им се наложи.

Данните потвърждават най-честите оплаквания на тази тема в сайта на Microsoft  (www.howtotell.com). Повече от 300 000 потребители са подали сигнал в този сайт от 2005 г. насам, като са споделили подробности за пиратски софтуер, който е заразил техните компютри с вируси и други видове зловреден код, или просто не е работел правилно.
Докато потребителите все по-често сигнализират за наличието на пиратски софтуер на пазара, те очакват и от индустрията и правителствата решение на проблема. 65% от анкетираните очакват действия от страна на правителствата, а 72% са на мнение, че софтуерната индустрия трябва да бъде по-активна в решаването на този проблем. 75% се съгласяват, че потребителите имат нужда от начини да се защитят сами от купуването на фалшифициран софтуер в следствие на недоглеждане от тяхна страна.

Ето какво е споделил един собственик на малка фирма у нас: "Най-перфектно са изработени фалшификатите на най-масово продаваните продукти като Windows 7 Ultimate. При фалшификата на Windows 7 Ultimate, eдинствената разлика е в начина на поставяне на така наречената холограмна лента в етикета за автентичност на продукта. Всичко друго е съвсем като при оригинала. В почти всички случаи на фалшив софтуер има и някакви допълнителни етикети или надписи, допълнително поставени и различаващи кутиите от оригинално изработените. От опита си мога да заключа, че има масово "фабрично" производство на много от софтуерните продукти. От пазара се вижда, че засега няма ефективен начин за борба с тези изглежда "закриляни" нелегални производства“.