fbpx По пътя на виното | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

По пътя на виното

Само споменаването на италианското вино Кианти, възбужда рецепторите и ако някога сте го опитвали, възвръщате усещането за онзи неповторим вкус и аромат, който не се забравя. Ако не сте отпивали от това велико вино, то сигурно поне сте чували за изискани обеди и вечери, подправени с ароматни италиански колбаси и лежерността на Кианти. Съзнанието се пренася в слънчева Тоскана, която радва окото с опънатите редове лозя, приказна природа и ненадмината кухня. Затова не случайно, в световната „столица” на Chianti Classico в Тоскана, в малкото градче Греве в Кинати се намира музей на виното.

Il Museo del vino Chianti

Идеята да се направи място, в което да се разказва за традициите и историята на това световно известно вино идва от семейството на местни предприемачи, който събирали артефакти и материали за виното. Братята Лоренцо и Стефано Фалорни са собственици на известната стара месарница „Falorni” в градчето Греве в Кианти.

Старата касапница съществува от 1890 г. и до ден днешен е запазила вида си от преди повече от век, с типичните аркади за централния площад на градчето. Страстта към работата, запазването на традиционните продукти и тайните на изключителния вкус се предават от баща на син в продължение на осем поколения. А "тайната" се крие в използването само на месо с най-високо качество. Специално внимание се обръща към местни породи - едърият рогат добитък за говеждо месо, както и дивите прасета, които живеят в продължение на хилядолетия в гората на Тоскана, са основа за качествени продукти с отлични вкусови качества.

Що се отнася до подправките на природата, регионът предлага необичайно изобилие - копър, хвойна, дафинов лист, чесън, магданоз, градински чай (салвия), розмарин. Това разнообразие е позволило на производството на колбаси да имат уникален, неповторим аромат. Добавянето на Chianti Classico в определени продуктови линии на колбасите укрепва техния характер и ги прави забележителни. Започнала от един малък магазин, днес месарницата Falorni е призната и ценена в целия свят със своите продукти.

През 1999 г. братята Фалорини купуват Избата в Греве в Кианти, за да насърчат и популяризират вината Chianti Classico. Всъщност тази енотека е записала в историята си благородни и знаменити собственици. Построена през 1893 г. от Ернесто Лепрони, през 1906 г. става собственост на консорциума от благородни земевладелци, производители на вино. След това имотът преминава в ръцете на братята Gancia di Canelli, а след тях на компанията SEVA, собственост на италиано-американското семейство Paternò. По това време цялато производство на вино Chianti е експортирано за САЩ. Днес малки плочи на каменните стени на избата разказват спомените за едно славно минало.

Мотивирани от желанието да насърчават и разширяват популярността на зоната, в която са родени и отгледани, през септември 2009 г. братята Фалорини отворят Музей на виното - едно пътуване през историята, културата и традициите, на Кианти.

В избата може да откриете повече от 1000 етикети от Chianti Classico. За да усетите магията ще ви предложат да дегустирате виното чрез иновативниата Enomatic система, която позволява да се налива вино в чашите без да се отваря бутилката.

Събираните ръководства и каталози на винарството и лозарството разказват колко значимо е било лозарството и производството на вино за икономическото развитие на региона на време. Много от събраните уреди са възстановени и реставрирани, и въпреки че все още могат да заработят и сега, съвсем естествено са изместени от нови технологии и техники за производство на вино. Нещо повече - музеят представя и зала, която дава представа за живота през късния Ренесанс.