fbpx Подписахме меморандум за икономическо сътрудничество с Алжир | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подписахме меморандум за икономическо сътрудничество с Алжир

Българският министър на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков и алжирския министър на водните ресурси Абделмалек Селлал подписаха междуправителствено Споразумение за икономическо сътрудничество и Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия. Двата документа бяха подписани в края на деветнадесетата сесия на смесения комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество, която се проведе в София.

Министър Трайков подчерта, че Алжир е наш традиционен партньор и очаква по време на следващата двадесета сесия да бъдат обявени още по-добри резултати от стокообмена между двете страни. Трайков изрази увереност, че след подписването на споразуменията, бизнесът ще намери допълнителна мотивация за реализация на взаимни проекти.
България и Алжир ще създадат смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, предвижда подписаното споразумение. Двете страни ще си сътрудничат в областта на промишлеността, селското и горското стопанство, енергетиката, научната дейност, транспорта, строителството, образованието и други области от взаимен интерес . Договорено е България и Алжир да обменят икономическа информация от взаимен интерес, да участват заедно в международни панаири и изложби, да разширяват двустранните си контакти на пазарите на трети страни и други.

Двете страни ще улесняват контактите между различните организации за подкрепа на малки и средни предприятия, предвижда подписаният днес меморандум за сътрудничество. Специално място в документа е отделено на компаниите, които се занимават с развитие на иновации, финансиране и обучение на кадри. Двете страни се споразумяха да обменят информация за нормативната база, която регулира сектора на малките и средните предприятия, както и за мерките за подобряване на юридическата и административната среда за дейността им. Програмите за повишаване на конкурентоспособността и иновационния потенциал на МСП също са застъпени в меморандума.
Министърът на водните ресурси на Aлжир Абделмалек Селлал увери, че алжирците искрено пазят чудесен спомен от отличната работа на всички български специалисти, работили в Алжир през 60-те години. Той допълни, че Алжир има заявява политическата си воля за бъдещото сътрудничество с България във всички сфери, обсъдени по време на Сесията на комитета за икономическо, научно и техническо сътрудничество.