fbpx Половината компании търсят управленски персонал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Половината компании търсят управленски персонал

Половината компании търсят управленски персонал

Българският пазар на труда за набиране и освобождаване на управленски персонал се справя добре в последната година, отчита ‘Global Snapshot’, глобалния проект на международната компания за подбор на мениджърски и ключов персонал Антал Интернешънал. 51% от компаниите в България наемат управленски кадри, което е малко по-високо от средното ниво от 47% в световен мащаб. През следващото тримесечие този процент се очаква да спадне до 42%.

Пазарите на труда в страните от Централна и Източна Европа са със сходни показатели, като 52% от полските и 53% от румънските компании също са в процес на търсене на нови професионалисти в екипите си. Тези цифри са малко по-високи от средните за света 47%.
Секторите, които се представят изключително добре и са най-активни на пазара на труда в страната са Недвижими имоти, където 89% от организациите са заявили, че наемат кадри в момента и Нефтения сектор, в който 62% от работодателите заявяват нужда от нови попълнения в екипите си.
Процентът български компании, които освобождават персонал на този етап, е 32%, което е доста над прогнозираните 23% от предното проучване. Оптимистичните прогнози сочат, че този процент се очаква да спадне до 26% в близко бъдеще, което ще направи пазара на труда по-улегнал и спокоен.