fbpx Поставят отново Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелуна" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Поставят отново Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелуна"

За втори път пълният цикъл на забележителната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга” ще бъде представена в София. Постановката е оригинален и нестандартен прочит на знаменития немски композитор. Реализирана е изцяло с български гласове, а оригиналната сценография и режисура донесоха на тетралогията редица престижни награди  - на Столичната община, Българското национално радио, наградата „Кристална лира-2013”.

Приказните декори, динамиката на сюжетната линия, сценичните метафори, прекрасните изпълнения на солистите стопяват усещането за дължината на спектаклите. Действието на всяко от представленията, потопено в музиката на Вагнер, създава усещането за холографична картина.

Не са малко световни оперни театри, които са се отказвали по средата от реализирането на тетралогията или са поставяли само отделни нейни части. Успехът на режисьора Пламен Карталов бе високо оценен от Вагнеровото общество, една от най-активните музикални общности в света и е безспорно признание за възможностите  и потенциала на българското оперно изкуство.

Знаменателният юбилей, 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер ( 1813-2013 ), е отбелязан у нас с една от най-значимите му и сложни творби. Под палката на известния диригент Ерих Вехтер, ще се даде още веднъж на публиката повод да оцени таланта на големия немски композитор и мащаба на постановката на Софийската опера.

Летните Вагнерови празници с „Пръстентъ на нибелунга”са на следните дати:

23 юли (сряда) - „Рейнско злато” от 18 ч.

24 юли (четвъртък)  - „Валкюра” от 18 ч.

26 юли (събота) – „Зигфрид” от 16 ч.

29 юли (вторник) – „Залезът на боговете” от 18 ч.