fbpx Повече продажби на бира през лятото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече продажби на бира през лятото

През 2011 година консумацията на бира в България е 69 литра на глава от населението. По този показател сме на 17 място в Европейския Съюз. Общият обем на българския пивоварен пазар през 2011 г. е 5 100 000 хектолитра, което ни отрежда 14 позиция сред страните от ЕС. В сравнение с предходните години през 2011 година вносът на пиво значително се повишава и по данни на Националния статистически институт (НСИ) достига 300 000 хектолитра. Според експерти от бранша тази тенденция ще продължава и конкуренцията на бирения пазар ще става още по-гореща. Това е и най-сигурната гаранция за потребителите, че никоя пивоварна не би допуснала компромис с високото качество на произвежданата в страната бира.

Към днешна дата в индустрията работят над 2400 човека. Браншът включва 11 предприятия за производство на бира, от които 6 са със статут на малки независими пивоварни с годишно производство под 200 000 хектолитра. Според данни на НСИ продажбите на бира за първите пет месеца на тази година са 1 840 000 хектолитра. Запазва се тенденцията потребителите да се насочват към по-достъпни марки и разфасовки пиво от магазинната мрежа, за сметка на консумацията в заведенията. Това е характерно не само за България, но и за другите Европейски страни. Традиционно най-висок е делът на продажбите в стъклени бутилки в т.нар. "студен пазар" (ХоРеКа).

Национално представително проучване на IPSOS България отчита, че през лятото 16% от пълнолетните българи пият бира поне веднъж дневно, 20% - три-четири пъти седмично, а 13% - веднъж седмично. За първа година Бургас е с най-висока честота на консумация на бира, следван от Русе, Монтана и Плевен.

Лятното оживление на бирения пазар се дължи не само на традиционно високата консумация на пиво в периода май – септември, но и на новите марки и видове бири, които се появиха през последните месеци. През тази година хит са бирените миксове - комбинация от фруктов сок и пиво, известна като радлер. Новият вид бира е подходящ за летните месеци, тъй като е с много ниско съдържание на алкохол – около и под 2 об. %. Леката цитрусова сладост на послевкуса от фруктозата, приятно се съчетава с вкуса на хмела и малца, които допринасят за освежаващото възприемане на напитката. Според маркетингови проучвания, 36% от консуматорите у нас възприемат бирения микс като отделна продуктова категория.