fbpx Повишен интерес към туристическата борса в Бургас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повишен интерес към туристическата борса в Бургас

Тазгодишното издание на „Вашата Ваканция“ дава отлична възможност да се представи потенциалът на голям брой български общини като туристически дестинации и дейността на редица специализирани компании, които предлагат широка палитра висококачествени услуги в сектора. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на туристическото събитие. Тя допълни още, че на борсата се представят над 35 водещи туроператори и турагенти, хотелиери и ресторантьори, производители и дистрибутори на продукти за туризма, рекламни агенции, информационни центрове, паркове и резервати, учебни заведения, неправителствени организации, културни институти и др.

15-ата туристическа борса „Вашата Ваканция 2017“ – един от утвърдените форуми за обмен на опит и успешни практики в туристическата индустрия, който се провежда под патронажа на Министерството на туризма и натрупа много добри традиции, каза още Ирена Георгиева и коментира, че  тази година лайтмотивът на експото откроява ролята на общините за привличане на повече туристи и за устойчивото развитие на отрасъла чрез внедряване на повече иновации. По думите й Бургас е отличен пример за начина, по който се представят възможностите на местния туризъм и този опит ще бъде показателен за останалите участници.

Заместник-министър Георгиева акцентира, че за 2016-а в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла в Бургаска област са реализирани над 9,2 млн. нощувки, което е близо 22% повече от предходната, а приходите от тях са над 444 млн. лв. - 23% ръст. През месец май 2016 е отчетен 29% скок на туристите, а през септември близо 25% увеличение, което говори за реално удължаване на сезона. Тя коментира, че се наблюдава завръщане на немските гости с ръст от 30%, а италианските с 60%. Двойно повече са били българските туристи през минала година. Георгиева посочи, че прогнозите могат да бъдат надхвърлени през настоящата година.

В откриването на туристическата борса „Вашата Ваканция 2017“ участва областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и други официални лица.

Акцентът тази година на борсата е ролята на общините в развитието на туристическия продукт, възможностите за вътрешен туризъм, кадрите в туризма. Новите туристически обекти и маршрути ще бъдат представени в Бургас както на туристическите фирми, така и на гражданите и гостите на града, които търсят почивки в страната. Своите маршрути за учебни екскурзии и зелени училища могат да направят и учебните заведения.

Туристическа борса „Вашата ваканция“ се организира от Бургаска регионална туристическа асоциация, под патронажа на Министерство на туризма, Областен управител на област Бургас и Община Бургас.

Тази година има участници само от България, тъй като акцентът се поставя върху вътрешния туризъм. Представят се туристически обекти, пакети и маршрути от цялата страна - Източна Стара планина, Черноморското крайбрежие, Тракийски район, Ловеч, Любимец. Възможности за отдих и почивка ще представят общини, както и туристически фирми, Българска Фондация Биоразнообразие, сдружение „Зелена Странджа“. Гражданите и гостите на Бургас могат да получат интересна и разнообразна информация и могат да планират своята почивка в България. Колеж по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас също е участник в Петнадесета туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас.

Участниците в борсата представят възможности както за масов отдих и туризъм, така също селски, екологичен, планински, приключенски, тематичен - свързан с културно-историческото наследство, туризъм, свързан с езотеричното, религията, виното, традиционната кухня, етнографията и традиционната музика и занаяти.

Министерство на туризма в Република България представя на изложбен щанд и тази година информация и рекламни материали за туризъм в България. „Слънчев бряг“ АД рекламира обектите, които могат да бъдат посетени на територията на най-големия курортен комплекс в България. Летище Бургас също участва със свой щанд в Петнадесета туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас и представя своите продукти и услуги. Сдружение „Зелена Странджа“ представя новите възможности за туризъм на територията на планината с щанд и презентация. Колежът по туризъм - Бургас също има собствен щанд и представя възможностите за обучение на кадри в туризма. Членове на Българска асоциация на туристическите агенции, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Бургаска регионална туристическа камара също участват в програмата на борсата. Представени са бъдат представени също фирми, предлагащи туристически услуги и продукти.

Съпътстващата програма на туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас следва основната идея - промотиране на възможностите за туризъм в България. Акцент е поставен върху туристическите обекти в община Бургас с презентация и посещение на остров Света Анастасия. Презентации имат още общините Стара Загора, Ловеч и Приморско.