fbpx Прането на дрехи от водещи марки замърсяват водите в цял свят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Прането на дрехи от водещи марки замърсяват водите в цял свят

 В навечерието на световния ден на водата "Грийнпийс" изнесе доказателства, че опасни остатъци от химически елементи в дрехите, продавани от големи марки се освобождават във водните канали, когато се перат от потребителите. След като се излеят в реки, езера и морета, тези химикали след това се разпадат на още по-токсични и водещи до хормонални смущения вещества.
В изследването за първи път се измерва процента на опасните химикали нонилфенол етоксилати, (NPEs), който се измива по време на симулирано в стандартни домашни условия изпиране на 14 артикула. Резултатите показват, че потребителите на марки като Abercrombie & Fitch, Ралф Лорън и Калвин Клайн несъзнателно са замърсявали водоснабдяването в региони и страни по целия свят, включително тези, за които има ограничения или забрани за използването на тези химикали.

"Световния ден на водата наближава и докато международни организации и изследователски групи показват своята загриженост за качеството на водата и достъпа до нея, текстилната промишленост все още я замърсява. Време е в този сектор да се използват безопасни алтернативи на опасните химикали ", заяви Мариета Нархоно, от Greenpeace International.
"Това изследване доказва, че текстилната промишленост замърсява водите по целия свят. Докато изхвърлянето на токсични вещества от производствения процес се фокусира там, където се произвежда текстил, то дрехите се перат навсякъде. Оттук следва, че замърсяването се случва навсякъде по света, където тези продукти се купуват ", каза Наронхо.

През 2011 г. "Грийнпийс" публикува два доклада: единият разследва изхвърлянето на опасни вещества от текстилната индустрия в Китай, свързана с основни компании за облекло и спортни стоки и друг разглеждащ подробно присъствието на NPEs в дрехи и обувки на 15 водещи марки. С публикуването на тези доклади "Грийнпийс" прдизвиква глобални марки да елиминират всички опасни химикали от своите продукти до 2020 г. Това е довело досега до ангажимент от страна на Nike, Adidas, Puma и Li-Ning, H&M и C&A.