fbpx Представят автоматизирани системи за безопасност по време на TRUCK EXPO 2023 в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Представят автоматизирани системи за безопасност по време на TRUCK EXPO 2023 в Пловдив

Статистиката показва, че през 2021 г. на територията на ЕС са се случили почти 20 000 катастрофи със загинали хора. В България приблизително 1000 души годишно губят живота си при пътни произшествия. До 90 % от всички произшествия са свързани с човешка грешка. Факт, че делът на тежкотоварните превозни средства, участвали в такива ПТП в Европа, е около 14%, но индустрията го смята за достатъчно значим, за да насочи инвестициите и развойната си дейност от години към приоритетно внедряване на нови технологии и оборудване за безопасност.

Кои са най-често срещаните произшествия на пътя и как отговориха производителите на товарни автомобили

Най-често срещани са сблъсък отзад между лек и товарен автомобил; сблъсък между камион, който завива надясно, и велосипедист, който се движи успоредно, но възнамерява да продължи направо; сблъсък с пешеходец, който пресича пътя пред превозното средство. Ако погледнем прагматично към въпроса, всяко извеждане на превозно средство от експлоатация за ремонт (който може да отнеме няколко дни или седмици), означава скъп престой, загуби от търговска дейност, в т.ч. и застрахователни разходи, в допълнение към рисковете за живота и здравето на водача и потенциални други участници в инцидента. Водещите автомобилни производители отдавна са насочили вниманието си към превенция на тези рискове. 

Част от изискваните днес технологии за подпомагане на безопасността вече са добре установени в товарните превозни средства и ще видим още тази година на TRUCK EXPO 2023 от 8-ми до 10-ти юни в Пловдив. Същата рамка за безопасността ще бъде прилагана и по отношение на автономните превозни средства (изцяло без водач) на територията на ЕС и в крайна сметка ще спомогне за регулирането на тези системи и въвеждането на стандартен набор от мерки и оборудване за безопасност. 

Автоматизирани функции за безопасност в новите модели на TRUCK EXPO 2023 – DAF, MAN, SETRA и MERCEDES 

Всички нови камиони на DAF вече са съвместими с изискваните технологии за подпомагане на безопасността. Например седловият влекач XG+ 530 FT – флагманът на за международен транспорт е оборудван с пълен пакет LED светлини, комплект камери за задно виждане DAF Digital Vision System и камера DAF Corner View, заместваща предното и странично огледало.

MAN също ще представи тази година – за първи път на българския пазар - система с камери, вместо конвенционални система с огледала за следене на пространството около автомобила. На TRUCK EXPO посетителите ще могат да се запознаят отблизо с OptiView с 5 бр. камери за обратно виждане, системите за управление в зависимост от терена - Efficient Cruise 3 и за внезапно спиране - ACC stop & go, както и асистентите за предупреждение при напускане и връщане в лентата за движение, разпознаване умората на водача и т.н. В Пловдив ще бъде представено и последно поколение силово предаване на MAN Truck, което дава още по-добра горивна икономичност. 

При автобусите подобрените системи за безопасност ще демонстира един от най-елегантните представители на автомобилите за превоз на пътници – SETRA 515 HD. Новото поколение на туристическите автобуси впечатлява с внедрените асистенти за подпомагане на шофирането, базирани на нова електрическа и електронна структура и се въвеждат за първи път в европейски автобус. Setra ComfortClass и TopClass са оборудвани с Active Drive Assist 2 - комбинация от няколко системи, които активно подпомагат водача в спазването на дистанция и оставането в текущата лента на шофиране. Асистентът за помощ при аварийно спиране - Active Brake Assist 5 – реагира както при движещи се, така и при неподвижни пешеходци. 

В сегмента на лекотоварните камиони пък вниманието ни предизвиква друг представител на Daimler. Новият FUSO Canter идва с редица подобрения на безопасността, една от които - Sideguard Assist® - открива движещи се уязвими участници в движението от страната на пътника на камиона, чрез радарни сензори. Тази функция за безопасност излъчва сигнали всеки път, когато открие риск от сблъсък, когато водачът се насочва към страната на пътника или е включил мигача от страната на пътника.