fbpx Прекарваме средно по 11 часа на ден пред екрана | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Прекарваме средно по 11 часа на ден пред екрана

Прекарваме средно по 11 часа на ден пред екрана

 

„Дигитално напрежение в очите“ вече е истинско състояние, дефинирано като физически дискомфорт в очите, усетен след два или повече часа пред дигитален екран. С увеличаването на времето, прекарано пред екрана - у дома и в офиса,  се появяват и симптоми като замъглено зрение, парещи очи, главоболие и нарушен сън.
Близо две трети от активно работещите вече изпитват симптоми на дигитално напрежение на очите поради продължителната употреба на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони.

Тенденцията само се влошава: дигиталната платформа Citrix съобщава, че до 2020 г. служителите ще имат достъп до работата си, използвайки средно шест различни компютърни устройства на ден. Една от най-застрашените групи са IT специалистите, които прекарват до над 14 часа на ден пред екран и често забравят да си осигурят достатъчен прием на вода, което води до дехидратация.

Дехидратацията оказва ефект върху множество аспекти на нашето здраве и води до главоболие, сънливост, спазми и др., но едва ли знаете, че тя оказва ефеkт върху слъзните канали и води до сухи очи и проблеми със зрението.

Първоначалният отговор на организма за загуба на течност е да запази количеството на течността, която все още е в тялото, чрез запазване на водата. Това води до различни симптоми на дехидратация, включително жажда и сухота в устата, намалено отделяне на урина, мускулни крампи, главоболие, леки главоболия, сънливост и липса на производство на сълзи. Когато очите престанат да отделят сълзи, те вече не се смазват правилно, което може да доведе до сухо око, напрежение в очите и проблеми със зрението.

Сухото око се появява, когато няма достатъчно сълзи за подхранване на окото, а сълзите са необходими за осигуряване на ясно зрение. Сълзите измиват чужди вещества в очите и спомагат за намаляване на риска от очни инфекции. Симптомите на сухи очи включват дразнене, излишно поливане, замъглено зрение и усещане за чужда материя в окото. Като симптом на дехидратация, най-доброто лечение за сухо око е рехидратирането чрез пиене на много вода. Капките за очи също могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като смазват окото и измиват чужди материали.

Уморените очи, замъгленото зрение, главоболието и двойното виждане са всички симптоми на напрежение на очите. Както при сухото око, напрежението на очите, причинено от дехидратация, може да доведе до неправилно смазване на окото. Освен това напрежението на очите се причинява и от концентриране върху визуални задачи или докато използвате цифрово устройство за продължителен период от време. Ако е причинено от дехидратация, пиенето на много вода ще ви помогне да отделите сол в тялото и правилно да хидратира очите, за да намали напрежението на очите. Почиването на окото при мигане или затваряне на окото също ще помогне за облекчаване на напрежението на очите. 

Facebook коментари