fbpx Влияе ли компютърът на нашето здраве? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Влияе ли компютърът на нашето здраве?

Влияе ли компютърът на нашето здраве?

Компютърът най-силно вреди на очите. Зрителната уморанастъпва още през втория работен час. Тя се проявява най-често с тежест и зачервяване на очите, чувство на парене и глождене, понякога неясно виждане, главоболие - симптоми, които се засилват в края на работния ден, а понякога остават до късно вечерта.
"Компютърният зрителен синдром" се появява при всички, които редовно прекарват пред екрана над шест часа на ден
Симптомите се разделят на две групи.
Първата е свързана със зрителни смущения. Тази група включва намаляване на остротата на зрението, забавена акомодация (фокусиране), удвояване на образа, бързо уморяване по време на четене.

Какво да направим, за да намалим оплакванията при работа с компютър?

Мониторите трябва да се разполагат на разстояние 50-60 см от очите и около 20° под нивото на очите.
Отблясъците от екрана могат да се намалят чрез антирефлексни екрани или очила с антирефлексно покритие.
По време на работа с компютър е необходимо да се прави зрителна почивка - отклоняване на погледа в далечината на половинчасови интервали за 30-60 сек за отпускане на акомодацията. Редуването на различни дейности в офиса е добро решение за намаляване на зрителната умора.
Желателно е да се мига по-често, а при по-сериозни проблеми, след консултация с очен лекар, да се използват изкуствени сълзи.
Рефракционните аномалии и дисбалансът между двете очи могат да се коригират след очен преглед. Той изключва и наличието на други очни заболявания, симптомите на които можем да отдаваме на работата с компютър.
Преди да започнете самолечение с рекламирани в медиите капки, консултирайте се с очен специалист.


Втората е свързана със субективно оплакване от парене в очите и под клепачите, болки в слепоочието и челото, болки при движение на очите, зачервяване. При някои хора болезнените признаци се появяват след 2 часа, прекарани пред екрана, при повечето работещи с компютър - след 4 часа, а при тези, които се втренчват в монитора над 6 часа, очните проблеми са сигурни.
Като основен виновник за тези страдания традиционно се обвинява електромагнитното лъчение от компютърния монитор. Изследванията обаче показват, че на това лъчение по-силно са подложени хората, намиращи се около и зад монитора, и в по-малка степен, седящите пред него. Причината е, че електромагнитното поле се излъчва от всички страни на монитора, а отпред го "задържат"
кинескопът и защитният екран.
Истината е, че голяма част от
проблемите на работещите с компютър се дължат на комплекс от лоши условия за работа и липса на хигиенни навици за почивка.
Човешкото око е изключително сложен комплекс от биомеханични и биоелектрични структури, които са в постоянна динамика, благодарение на което човек възприема околния свят.
Очите възприемат всички околни предмети с отразената от тях светлина, а възприетият образ се предава по нервен път до мозъка, където се извършва субективното "оформяне" на наблюдавания предмет. Образът от компютъра се състои от излъчена светлина, с голям контраст и яркост, което може да натовари зрителния анализатор на няколко нива.
Изображенията от компютърния монитор се състоят от милиони светещи точки, наречени пиксели, които трептят с честота 50 херца. Това е огромно изпитание за очите, които са принудени да обработват изключително голям обем от информация, което води до претоварване на мозъчния дял на зрението.
Яркият и контрастен образ от монитора много бързо изчерпва възможностите за работа на зрителните рецептори, намиращи се в ретината, известни като пръчици и колбички. На малко хора е известно, че за работата на тези рецептори е необходимо време за възстановяване, което става на тъмно. Претоварването на тези рецептори може да доведе до преходни смущения в цветоусещането.

 


Физиологично обаче най-много се натоварват мускулите, които управляват акомодацията на окото

Способността на окото да вижда ясно предмети на различни разстояния се нарича акомодация. Тя се осъществява чрез промени в дебелината на лещата. Промените зависят от еластичните сили в лещата и съкращаването/отпускането на цилиарния мускул. Когато четем и пишем, мускулът се съкращава, лещата се издува и образът на близко разположените обекти се фокусира върху ретината.
Проблемът при работа с компютър е, че постоянно се налага да преместваме очи от монитора, към клавиатурата, което натоварва изключително много работата на акомодативните мускули. При по-младите хора това почти не се забелязва, но на хората над 40 години, създава сериозен проблем.
Следващото ниво, върху което работата с компютър влияе, е работата на мускулите, които управляват движението на самото око. Това са общо 12 мускула за двете очи, които постоянно извършват сложни движения, благодарение на които винаги виждаме фокусираният образ ясно и стереоскопично. Преумората на тези мускули води до остри болки в областта на очната ябълка.
Паренето и зачервяването на очите, от което всички работещи с компютър се оплакват, се дължи на


нарушаване на слъзния филм, покриващ най-предната част на очната ябълка - роговицата

Сълзата в нашите очи се състои от три слоя течност, която се произвежда от множество слъзни жлези, намиращи се в конюнктивния сак на окото. Този слъзен филм е като предпазна водниста обвивка, а клепачите го разнасят равномерно върху цялата роговица по време на мигателните движения. Нормално човек мига на всеки 5 до 15 секунди, а времето, за което сълзата покрива равномерно роговичната повърхност е 20-25 секунди. Работещите пред компютърен монитор често забавят своя мигателен рефлекс, което води до изсъхване на предната повърхност на роговицата. Това изсъхване е предпоставка за развитие на възпаление, наречено конюнктивит. За изсъхването на окото допринася много и сухият въздух в помещения с неизправни климатични системи.
Болките в ръцете, раменете, гърба и кръста се дължат изключително на неправилното положение на тялото по време на работа.