fbpx Квартален бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Квартален бизнес

Квартален бизнес

С 25% е нараснало търсенето на партерни помещения за малък бизнес

Пустеещите партерни помещения – типична картина за столичните квартали през последните две години, заживяват отново. От началото на 2011-та те се превърнаха в обект на засилен интерес от страна на наемателите, сочат наблюденията на АДРЕС Недвижими имоти. Активни са основно представители на занаятчийските професии като обущари и шивачи, както и безработни, решили да проявят инициатива с откриването на малки закусвални и кафенета.

Хората имат усещане за излизане от кризата, което в съчетание с нарастващото потребление на квартално ниво, води до по-активно търсене на помещения. Специалистите наблюдава зараждане на нова вълна малък бизнес – хора, които са готови с труд и амбиция да печелят необходимите им средства за живот. Но техните финансови възможности са силно ограничени, поради което активността в търсенето и огледите не води до ръст на ценовите нива – напротив, цените продължават да са обект на сериозни преговори. Това на практика е релокация в поредния пазарен сегмент – поради повишеното търсене на техните услуги шивачките и обущарите масово напускат мазетата и апартаментите, ателиетата им се появяват на партера, където достъпът е по-лесен, а клиентите повече и по-добре обслужени.

Според данните на АДРЕС с 15% е нараснал броят на отдадените под наем малки квартални помещения за първите три месеца на годината. Най-бързо и лесно се договарят тези с площ между 20 и 30 кв.м., разположени на комуникативно място.

Този тип наематели имат две основни целеви групи – старите лоялни клиенти и случайните минувачи, които с времето да се превърнат в постоянни. Ако за първата група промяната на местоположението е въпрос на по-високо качество на предлаганата услуга, за втората местоположението на главна улица или в близост до спирка на градския транспорт е задължително. Така се оказва, че 100% от желаещите да се преместят поставят изискване помещението да е до спирка, в близост до детската градина, училището, пазара или пощата на квартала. Това са ключовите зони в кварталите, около които се концентрира трафикът.

С 45% са паднали наемите на малките помещения по основните улици през последните 2 години. В момента квадратен метър площ в партерите в редица софийски квартали се отдава и за 6 евро на кв.м. Съживяването на приземните помещения се наблюдава не само в крайните софийски квартали, но и в по-елитните райони на столицата. Фризьорски салони, козметични студия, обущарски и шивашки ателиета масово отварят врати в Надежда, Обеля, Младост, но и в Лозенец, Борово и Иван Вазов.

Наемателите разчитат преди всичко на факта, че услугите им не са силно застъпени в големите търговски комплекси, или, ако ги има, рядко се вписват във финансовите възможности на потребителите. Не само борбата за клиенти, но и новите ниски цени накараха и много зъболекари, нотариуси и туристически агенции да „слязат” от етажите в партерните помещения, за да бъдат по-достъпни.

Ниските нива изведоха на пазара и още един тип наематели – онези, решили да продават собствено производство. Голяма част от столичани имат наследствени земи в провинцията, чиято реколта вече започва да се предлага в малките магазини в квартала и това перфектно се вписва в търсенето на еко и био производство.

Очакванията на АДРЕС са, че кварталните закусвални и кафенета ще се впишат в общата тенденция и скоро ще увеличат броя си. Същото ще се случи и с магазините за дрехи „втора употреба”. Притиснати от отстъпките в моловете, през последните 2 години те почти изчезнаха от градската картина. Поскъпването на ежедневните продукти и услуги обаче ще предизвика нов бум на този тип магазини.

По всяка вероятност в близко бъдеще и част от банковите клонове и банкомати значително ще намалеят. Причина за това е очерталата се тенденция да се използва онлайн банкиране и броят на транзакциите през банкомати да намалява заради увеличените такси при теглене. На мястото на някои банкови офиси или части от тях се очаква да се появат нови квартални магазини с ограничен избор от хранителни стоки, но с удължено работно време, кафенета и други разнообразни услуги. Развитие се наблюдава и при заложните къщи, чийто бизнес върви добре в кризата. По тази причина те се местят на кръстовища, където има организиран поне два вида комбиниран транспорт като трамвай и автобус и съответно по-голям пътникопоток. В по-далечно бъдеще очакваме на партерите на сградите да се появят още по-разнообразни медицински услуги - не само кабинети на лекари и зъболекари, но и лаборатории за изследвания.

„Тенденцията към съживяване на кварталите и техните основни улици вече е факт”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС. „Собствениците на приземни помещения имат възможност да реализират имотите си, но само ако бъдат достатъчно разумни и не вдигат цените, тъй като именно ниските наемни нива окуражиха българите да стартират бизнес. Едно покачване на наемите би върнало и двете страни в изходна позиция.