fbpx Пренасочват дърва за огрев към региони с недостиг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пренасочват дърва за огрев към региони с недостиг

По данни на Регионалните дирекции по горите недостиг на дърва в момента има в териториалните обхвати на РДГ – София, Кюстендил и Благоевград. Най-големи наличности от дърва за огрев има в териториалните обхвати на РДГ - Русе - 30 000 куб. м., РДГ – Бургас – над 4 800 куб. м., РДГ – Ловеч – над 3 000 куб. м., РДГ – Сливен – над 2 000 куб. м. и РДГ – Шумен – над 2 000 пространствени куб. м.
Общата наличност от дърва за огрев в складовете за търговия в страната към момента е 53 237 куб. м. дърва. Общият брой на фирмите, предлагащи строителна дървесина и дърва за огрев към момента е 3 443 бр. Целта е да се предприемат спешни мерки за пренасочване на дърва за населението в областите, в които има недостиг.

В шестте държавни горски предприятия от началото на годината до момента са закупени общо 80 хил. куб. м. дърва за огрев от широколистни видове и 18 хил. куб. м. от иглолистни видове. В момента държавните предприятия имат известни налични количества и предлагат за продажба около 130 хил. куб. м. дърва.

В последните две седмици дърва за огрев се добиват в по-малки количества и веднага се реализират. Причината за ограничения добив са обилните снеговалежи, дебелата снежна покривка и ниските температури. Обилните снеговалежи през последните две седмици доведоха до снежна покривка с дебелина до 150 см. при държавните горски и ловни стопанства, които се намират на над 1 000 м. надморска височина. Тежките зимни условия в тези части затрудняват достъпа до обектите за добив.

Засиленото търсене на дърва за огрев в средата на отоплителния сезон не се отразява на продажните цени на държавните предприятия и техните териториални поделения, които осигуряват основно предлагането на дърва за огрев. Продажната цена на широколистните дърва за различните предприятия и техните поделения е от 24 до 35 лв. без ДДС за куб.м.(средната цена е 30,00 лв./куб.м. , а на иглолистните дърва - от 16 до 22 лв. без ДДС (средната цена е 20,00 лв./куб. м3).