fbpx Малките фирми търсят все по-често CRM системи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малките фирми търсят все по-често CRM системи

Повишен интерес към системите за управление на бизнеса от клас CRM (Customer Relationship Management) през 2017 година отчитат от консултантската компания Тим ВИЖЪН България. Според нейния екип търсенето на такива софтуерни решения нараства както от страна на български, така и на международни компании. Най-често запитванията са от фирми, работещи в сектора на услугите и търговията, особено електронната търговия, но има значителен интерес и от сегментите производство, образование, софтуерна разработка и др.

Според експертите възходящата тенденция се дължи на цялостна промяна в нагласите и очакванията на крайните потребители и нарастващата нужда от персонализиране на комуникацията с тях, както и стремежът на компаниите да открият нови начини за достигане, привличане и обслужване на своите клиенти.

„Друг важен фактор за повишения интерес е осъзнаването на факта, че заложените в такива решения добри практики правят дейността на компанията по-ефективна и спестяват време на служителите, като автоматизират рутинни задачи и осигуряват на потребителите най-доброто възможно обслужване“ - добавя още Александър Хаджидимитро, ръководител отдел "Консултанти" в Тим ВИЖЪН България. .

CRM решенията са комплексни софтуерни системи за управление на отношенията с клиентите, включително процесите на маркетинг, продажби, поддръжка и др. Колкото повече нараства бизнесът на една компания, толкова по-трудно става управлението и обслужването на външните й контакти без помощта на специализирано решение. Като цяло подобряването и развитието на бизнес средата води до осъзнаване на нуждата от такива решения и обуславя повишения интерес към тях.

Нарастват запитванията и от по-малки фирми, които осъзнават, че оптималното управление на контактите с клиенти вече не е лукс, а необходимост, за да се задържат в бизнеса, да бъдат експедитивни, да предоставят оптимално клиентско обслужване преди, по време и след продажбата, както и да управляват взаимоотношенията си не само с клиентите, а и с доставчици, партньори и други контрагенти“ - споделя още Александър Хаджидимитров.

Не на последно място повишаването на информираността на потребителите и възможността да тестват и съпоставят възможностите на различни CRM решения също допринася за засиления интерес. „До скоро потенциални клиенти бъркаха ERP и CRM системите или считаха, че ефектът CRM е нещо, което могат да постигнат и сами с помощта на програмист и няколко excel таблици. Истината е, че водещите CRM системи като Microsoft Dynamics 365 повишават неимоверно ефективността не само на търговските екипи, а и на всички останали служители, чиято работа е свързана с външни контакти.