Президентът награди победителя в конкурса по програмиране CodeIT

Вчера наградиха победителите в конкурса по програмиране CodeIT. На първо място с най-много точки на финала се класира Антон Райчук от Украйна, втори е Момчил Пейчев 12 клас, Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна и трети в класирането е Владислав Харалампиев, III курс, ФМИ, Софийски университет „Св.Климент Охридски“.

На официалната церемония по награждаване присъстваха партньори на конкурса от неправителствени организации, ИТ Асоциации, представители на бизнеса и най-елитните образователни институции в България. По време на официалната церемония Президентът на Република България Росен Плевнелиев подчерта потенциала на страната да се превърне в регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии. „Имаме шанс отново да позиционираме България на картата като регионален център на високите технологии, като държава на иновациите и като държава, в която младите хора опитват, учат се, рискуват и преди всичко действат“, каза държавният глава.

Победителят в CodeIT се определя след проведен присъствен финален кръг, до който достигат 12-те най-добри състезатели през сезона.

Специално за финалистите в страната гостува световноизвестния ИТ Гуру Пьотр Митричев от Русия. Той изнесе лекция пред най-добре представилите се в CodeIT и CodeIT Junior, както и учениците от водещата школа по информатика в България „А&Б“, гр. Шумен. Награди за финалистите бяха осигурени от Американска фондация за България, Infragistics, Brother, Joy Optics, Майкрософт България, Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Мусала Софт, книжарници Сиела и Фрекълз.  

Facebook comments