fbpx Приемствеността във фамилния бизнес е сложен процес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приемствеността във фамилния бизнес е сложен процес

Сдружението на фамилния бизнес в България проведе своята първа открита конференция с международно участие под името „Маратонът на успеха – минало, настояще и бъдеще на фамилния бизнес”. Сред официалните гости и говорители бяха политици, представители на международните бизнес среди и на фамилния бизнес у нас. Конференцията привлече участници от всички браншове на бизнеса в България, както и представители от международните бизнес среди - д-р Фридрих Виле, президент и собственик на FREYWILLE, Австрия, Марсел Шваб, партньор в Ernst & Young България и Ричард Клег, управляващ партньор във Wolf Theiss България.

 Д-р Виле представи пред участниците историята на създаването на компанията за бижута FREYWILLE и предизвикателствата, пред които са изправени фамилните бизнеси в Европа. Обърна специално внимание и на трудния процес на предаване на компанията в ръцете на следващото поколение. Дискусионният панел в конференцията бе обединен около темата „Управление, растеж и приемственост във фамилния бизнес”. В него взеха участие представители на двете поколения на едни от най-успешните фамилни компании в България – Крил Вътев, собственик на „Тандем-В”; инж. Валентин Вълев, собственик на строителна компания „Експрес Гаранцион” и „Акватек” и Димитър Вълев, мениджър в компанията (второ поколение); Славина Христанова, мениджър в „Медицинска техника инженеринг” (второ поколение), Стоян Ковачев, управител в „КАТЕ Интернешънъл” (второ поколение).

Дискутирани бяха теми като насърчаване на следващото поколение за встъпване в семейния бизнес, трудното предаване на компанията в ръцете на наследниците, както и икономическите трудности, пред които са изправени българските компании в момента. Специално внимание бе отделено на казуса с липсващата приемственост между държавното управление и бизнеса. Участниците в дискусията изтъкнаха недостатъчната подкрепа на държавата към браншовите институции като главна причина за трудните икономически условия в страната.