fbpx Приключва ремонта на националният музей на българското изобразително изкуство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приключва ремонта на националният музей на българското изобразително изкуство

Приключва ремонта на националният музей на българското изобразително изкуство

През февруари приключва проектът за ремонт на сградата на Националния музей на българското изобразително изкуство в София. Със средствата, осигурени по Оперативна програма Регионално развитие, ще бъдат подменени електрическите инсталации, ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания, сградата ще бъде приведена в съответствие с мерките за енергийна ефективност. Това съобщи на пресконференция по-рано днес ръководителят на проекта за ремонт и преустройство на сградата на музея инж. Моника Бораджиева. ‘’Настилката е подменена навсякъде в музея, при подмяната на дограмата са запазени оригиналните орнаменти на прозорците, подобрена е системата за сигурност и охрана на сградата’’ – каза още инж. Бораджиева.

Директорът на Националния музей на българското изобразително изкуство г-жа Слава Иванова, която също присъства на събитието, изрази надежда, че след ремонта музеят ще се превърне във визитна картичка на България в надпреварата за европейска столица на културата.
В резултат на ремонта на стойност 3 625 196 лв. ще бъде подобрена и вентилационната система – сериозен фактор за правилното съхранение на произведения на изкуството.

НМБИИ притежава най-богатата българска колекция историческо и съвременно културно наследство от произведения на изобразителното изкуство в страната. В тази област музеят е основният български фактор на европейския и международен културен обмен. Дейността на музея има решаващо значение за постигане на целите на държавните политики за културна активност и интеграция на националната аудитория. Музеят е достоен конкурент на европейските и световни музеи и галерии – както по богатството, разнообразието и ценността на колекциите от фонда си, така и по начина на представянето и експонирането им.