fbpx Пристигането на новото божоле бе отпразнувано и в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пристигането на новото божоле бе отпразнувано и в България

По традиция в третия четвъртък от ноември Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) отпразнува отварянето на първата бутилка „Божоле Нуво“.  В присъствието на над 2000 гости, сред които представители на бизнеса, политическия и културния елит, френската традиция беше отпразнувана за поредна година.
Церемонията бе открита от Стефан Делайе, председател на ФБТИК. Официални гости на събитието бяха посланика на Франция в България Н.Пр. Ерик Льобедел и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

Всички гости се насладиха на тазгодишното „Божоле Нуво“, което се отличава с наситен подов вкус на малини и канела. Причината е, че 2017 г. беше по-топла във френската област Божоле,  поради което гроздето от сорта „гаме“, от което се прави „Божоле Нуво“, е узряло по-рано и беше много сладко.
С този празник Френско-българската търговска и индустриална камара организира най-голямото френско-българско бизнес събитие в България, целящо да предостави една приятна и динамична среда за създаване на нови делови връзки и партньорства

 

Церемонията по отварянето на първата бутилка на младото вино „Божоле“ в България се осъществява благодарение на Сосиете Женерал Експресбанк.
Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември.

Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия.