fbpx Промяната в потребителското поведение само за месец | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Промяната в потребителското поведение само за месец

Промяната в потребителското поведение само за месец

В последните изминали седмици потребителското поведение съвсем обяснимо се промени след наложеното извънредно положение в страната ни заради COVID-19. Потребителите станаха много по-внимателни в оценките на потребностите си. Те все повече са ориентирани към цените и промоциите, отколкото към качеството, но когато преценят дадена покупка като рискова, са склонни да инвестират повече усилия в проучване. Положителен елемент е, че повечето хора обаче остават лоялни към търговците, към които са се обръщали и преди пандемията. Това показва най-ново изследване на маркетинг агенция Маркет Линкс и комуникационна група  Интерпартнерс.

След динамична 2019 и потребителски оптимизъм в коледния период дори и през януари 2020, виждаме вече очакван срив през март. Обществото е почти единодушно, че кризата е неизбежна и че ще окаже сериозно въздействие върху всеки аспект на живота ни. Общата несигурност на ситуацията и последствията от предприеманите мерки, засилват страховете на потребителите.

На фона на официалните данни за увеличаващи се заявления за помощи в бюрата по труда, над половината от българите се страхуват за работните си места, а 47% от всички очакват реално свиване на възнагражденията им. Ето и по-конкретни данни:

- 91 % са обезпокоени от въздействието върху икономиката
- 86 % смятат, че навлизаме в тежка финансово- икономическа криза
- 80 % са обезпокоени от въздействието върху финансово състояние на домакинството
- В домакинствата 47 % очакват възнагражденията им да се свият до края на годината от заетите
- 56 % от всички работещи се страхуват за работните си места

Потребителски нагласи

60% от всички потребители вече споделят нагласата си да спестяват от разходи, което неизбежно означава свиване на потребителската кошница. Отчетените нагласи са в периода преди кризата (втората половина на март) да се е развила напълно, за което свидетелства и относително високият дял на колебаещите се. Като умерено позитивна находка може да се отчете, че все още 1/5 не се поддават на негативната тенденция.

Влиянието върху секторите

Най-застрашеният сектор от всички е туризмът, като вътрешния е с потенциален спад на клиентската база около и над 60%. Най-силно засегнати ще се бъдат пътуванията извън страната, които са и с най-ниско проникване.

Бързооборотните стоки ще са категорията с много висок номинален срив в оборотите. Безалкохолните напитки и козметичните продукти са заплашени от най-големи загуби. Нискоалкохолните напитки са в по-малка степен застрашени от високоалкохолните.

През 2018-та разходите на домакинствата за свободно време, култура и образование са се увеличили с 18% на годишна база в сравнение на с 2017. За разлика от това, тенденцията се обръща и очакванията са за много сериозен спад именно в разходите за културни събития. Любопитен елемент от съвременния лайфстайл са абонаментите за стрийминг услуги, който се очертава като един от сегментите, които ще бъдат най-слабо засегнати.

Ограничаването на потребителските разходи със сигурност ще има своите проявления във всички измерения. Кризата ще промени потребителските стилове на живот и това е ясно изразено при заведенията, които ще бъдат сериозно засегнати. Разходите за телекомуникации и интернет са с най-ограничен възможен спад.
Относително високи са дяловете на потребителите, деклариращи ограничаване на енергийните си разходи. Безспорно, най-малко засегнати, типично и очаквано за потребителско поведение в кризи, ще бъдат разходите за медикаменти и здравни услуги.

Феноменът отложено потребление

Феноменът отложено потребление започна да набира скорост още в началото на кризата. Освен основните категории електроуреди и техника, отчетливо е свиването на пазара на недвижими имоти. Финансовият сектор и по-специално потребителското кредитиране също отбелязва спад.

Потребителят ще стане по-рационален и силно ценово чувствителен. За много хора промоцията ще остане основен стимул за импулсивното пазаруване. Потребителят ще избира по-дълго и вероятно между повече предложения в търсене на добрата сделка. Като купувачи ще останем любопитни към  нови продукти, но ще се фокусираме върху практическите и възприети ползи. Въпреки прогнозите за завръщане към локалните доставчици и продукти, моделът на модерната търговия вероятно ще продължи да доминира, движен от промоции и доброто съотношение цена/качество на собствените марки.

Няколко съвета към компаниите как да действаме по време на криза?

РЯЗЪК СПАД В ПОТРЕБЛЕНИЕТО
Ценовите оферти обезличават! Промо пакетите носят риск от загуба на идентичност и уникално предимство

СТРАХ И НЕСИГУРНОСТ
Много важно е общуването с вътрешни публики. Запазете добрия дух на служителите ви, които остават!

ТУРИЗМЪТ ТЪРПИ СТОПИРАНЕ
Продавайте емоция с отложено плащане

БЪРЗООБОРОТНИ СТОКИ
Потребителското потребление се променя динамично в хода на кризата като за някои категории промяната е драматична от пик през спад към нормализиране.

СПАД В РАЗХОДИТЕ ЗА КУЛТУРА И СПОРТ
Това, че хората ще харчат по-малко за култура и спорт, не означава спад в потреблението на култура. Отчетлив е ръстът в стрийминг платформите, онлайн игрите, книгите. Сего е времето да преминете от офлайн към онлайн формат.

ОТЛОЖЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ
Потребителите преминават към рационално взимане на решения, НО ТОВА НЕ Е ПАРАДИГМА: важно е да се поддържа емоционална близост с потребителите

СЪПРИЧАСТНОСТ
CSR комуникацията е силен инструмент за привличане на лоялни клиенти. Добрата вътрешна комуникация е предпоставка за висок морал и повишена ефективност на служителите

С ВИЗИЯ ЗА УТРЕ
Успешната комуникация в периода след кризата се базира на действията ни днес.

НА ПУЛСА НА ХОРАТА
Работата с актуални данни за потребителските нагласи, поведение и потребление е ключ към разработката на успешни комуникационни стратегии