А вие имате ли блог? (ВИДЕО)

 

В днешния епизод на „твоят БИЗНЕС 2.0“ затваряме темата за личния брандинг, като обръщаме внимание на допълнителни техники, чрез които можем да популяризираме себе си и нашите послания към целевите аудитории. Такива верни помощници за нас могат да бъдат медиите, нетуъркинг събитията и личните блогове. Ето някои интересни статистики за блоговете според Hubspot:

- До 2020г. потребителите ще управляват 85% от своите взаимоотношения без да разговарят с човешко същество. Това означава, че потребителите ще са по-склонни да направят собствено проучване за вас и вашата компания, преди да се свържат с вас. Личният блог е ефективно средство за създаване на добро първо впечатление.

- Компаниите получават с 87% повече препратки към техните уебсайтове, когато имат блог. Същата статистика може да работи за вашия личен бранд, когато създавате надеждно и полезно съдържание за вашите целеви аудитории. Те с удоволствие ще споделят вашите блог-постове, които препращат и към вашата презентация.

- Блоговете са посочени като 5-тия най-надежден източник на информация. Затова не пропускайте да се възползвате от това да бъдете близо до читателите си, да прочитате обратната връзка и да анализирате съдържанието си.

В рамките на предишните два епизода на рубриката „твоят БИЗНЕС 2.0“ направихме поглед върху изграждането на личния брандинг и позиционирането му в социалните медии. Напомняме, че личният брандинг е вашият имидж в дигиталното и медийно пространство, и ние много често можем да му въздействаме благоприятно. За целта трябва да имаме добре структурирана идея и ясни цели. Ето какво казахме до момента:

-  Поставяйте си ясни и измерими цели – Например, искате да намерите мечтаната работа, да разширите мрежата си от контакти, да достигнете до 5 клиента за вашия бизнес и др.

- Посочете вашите отличителни черти (Unique Selling Points) – Каква е вашата добавена стойност? Какво ви отличава от конкуренцията? С какво сте по-добри? Например, комбинирате вашите умения в дизайна и програмирането, за да предлагате уникални креативни решения за бизнеса?

- Създайте си планиране – От съществено значение е да бъдете постоянни и последователни. Заложете стратегия за следващите 6 или 12 месеца, като помислите за вашето съдържание през целия период, съобразявайки се със събитията и контекста на вашето послание.

- Избирайте правилните социални канали – В повечето случаи интернет работи почти безплатно за нас и имаме достъп до много социални платформи, но това не значи, че трябва да бъдем навсякъде. Социалните медии са отделни тактики във вашата стратегия и трябва да се избират спрямо целите ви.

- Бъдете последователни в социалните медии – Вече уточнихме, че не е нужно да бъдем навсякъде, но е задължително да бъдем актуални в профилите, които поддържаме. Чрез профилите си ние изпращаме социални сигнали до много хора и имаме възможност да бъдем редактори сами на нашето съдържание. Изберете подходящите канали и подходящото съдържание, за да се покажете в светлината, в която желаете да ви разпознават.

- Интегрирайте уникалната си стойност – Какво свое качество представяте и дори продавате на хората? Нека бъде видимо във вашите профили в социалните медии. Най-достъпно това може да се случи чрез полетата за кратко описание, контакти и т.н. Тези описания стоят като етикет за вас и могат да бъдат прочетени от ваши бъдещи партньори или клиенти. Поднесете посланието си кратко, ясно и елегантно.

- Обновете снимките си – В какъв образ искате да ви види вашият бъдещ бизнес партньор? Дали в светлината на някое нощно заведение или захванали се здраво на работа на някоя конференция в чужбина? Прегледайте внимателно галерията си от снимки във всички социални медии, за да сте сигурни, че представянето ви е на ниво.

 

Facebook comments