fbpx Как да сте успешни в маркетинга през 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как да сте успешни в маркетинга през 2022 г.

Маркетинг трендовете имат смисъл само доколкото ги осмисляме и прилагаме, ако са оптималните за нас. Много от трендовете в маркетинга за 2022 са засилени трендове от предходни години и това е логично предвид темповете, с които се развива дигиталният маркетинг. Новите възможности означават и нови предизвикателства - на практика имаме все повече и повече възможности за видове съдържание, за канали, за реклама, както и множество подходи, които можем да изберем - а бюджетът винаги е ограничен. Но, както често казвам, бюджет и ресурси за работещи неща винаги има.

Ето основните трендове в маркетинга за 2022 и как да ги използвате. Приложил съм множество източници и прогнози, за да мога да представя оптимален набор. Сигурен съм, че някои подходи вече ги прилагате, но се чудите дали да ги скалирате още повече. Други пък може би още не сте тествали.

Messy Middle или на български - “пълно мазало”

Както споделят от Google, потребителите все повече се движат между фазите на “изследване” (или ако предпочитате “проучване”) и на “оценяване”. Достигнали сме състояние на голяма неяснота какво се случва, след като нещо отключи поведението на конкретен потребител - колко време ще проучва, как ще проучва, къде ще проучва. И кога ще е в състояние на оценяване, как ще подходи при оценяването и дали няма пак да се върне на проучване и т.н.

Повече за това състояние на потребителите, с което трябва да свикнем, но и за добрите практики (цели 6) как да управляваме по-успешно преминаването към оценяване и към действие тип запитване, поръчка или покупка, може да намерите в тази статия в блога на Xplora.

Кратки видео формати

Нека използвам една метафора, с която да представя защо тези формати се развиват и стават все по-важни. Сигурно си спомняте времето, когато рецептите бяха текст като от учебник и имаха една-две снимки. След това беше ерата на дългите видео рецепти. След това дойде периода на tasty видеата - много кратка и фокусирана информация. Виждаш синтезирано всичко важно и ако искаш, може да си отбележиш за гледане по-късно или да споделиш с приятел. И разбира се, да покажеш на алгоритъма на социалните мрежи, че харесваш това съдържание.

В епизода за маркетинг трендовете за 2022 на Xplore Marketing подкаста ще чуете много за този тренд и защо работи толкова много. Както и как да подхождате при създаването и популяризирането на подобно съдържание.

Ако се чудите за какви цели може да ползвате видео форматите и как те се вписват във вашата маркетинг фуния, препоръчвам ви една от най-добрите ми статии за маркетинг колонката на Xplora в “твоят Бизнес”.

Ключовите думи за бизнеса ми

Потребителите извличат все по-голяма стойност от търсещите машини - от отговори за ключови свои нужди до отговорите на наистина прости и банални въпроси. Това е поради така наречената евристика - хората правят нещата, които са сработили за тях, вследствие на което правят още повече от тези неща. Google имат отлични примери за това. Ще намериш в шестте работещи подхода за управление на Messy Middle на първо място именно евристиката на категорията. Под категория разбирайте - сегмента, сектора, дейността, за която искате да управлявате поведението на потребителите. Приложимо е за нови служители под формата на мнения - като например какво е най-доброто и най-лошото, което споделят кандидати за работа или бивши служители. Приложимо е за ремонт на продукти, за ползване на дадена услуга, за промоции и др.

Ето повече за концепцията за микромоментите, отново разработена от Google, и то с много примери как я ползваме в Xplora. Микромоментите всъщност са тези нужди, които ние имаме под формата на въпрос и за чието решаване ползваме инстинктивно дигитално устройство.

Затова и сред ключовите трендове и задължителни условия за успешен бизнес през 2022 е да знаете кои са ключовите думи и изрази в релевантните за бизнеса ви търсения. Защо е така? Защото потребителите все по-засилено използват търсачките в Google, YouTube, Meta (Facebook) екосистемата и т.н. Няма как да сте навсякъде и за всичко да бъдете най-добри, защото това изисква все повече ресурси. 

Затова да знаете кои са ключовите за бизнеса ви думи, да следите ежеседмично какво се случва, да имате ясен план за действие и да надграждате, ще е ключово през 2022, а и занапред.

Все повече стойност и обучаване, а не реклама и продажба

Пряко свързано с горните трендове е и все по-голямото декомпозиране на потребителската пътека на много дребни стъпки и интеракции. Има потребители, които са много напред по фуниите на продажба и които оценяват дадено решение. Но има много повече потребители, които са по средата на фунията и “проучват” дадена тема. И още повече потребители, които даже не са тръгнали по тези продажбени фунии.

Да, можем да придвижваме потребителите с реклама, но ако залагаме само на нея, залагаме много предположения - какво знаят потребителите, колко информация им трябва, за да продължат напред, и т.н.

Ето защо в ерата на дигиталното поведение е особено важно да знаем кое дава стойност и да имаме и елемент на обучаване. Какво би се случило, ако нямаме и обучително съдържание? Алгоритмите на платформите ще знаят, че сайтът ни и съдържанието ни са предимно продажбено ориентирани и че разчитаме главно на реклама. Следствието често е, че тези платформи ни подсказват да правим още и още реклама. А ние реално знаем и по себе си - ако нещо ни е ценно, то ние даваме много силни сигнали. Четейки по-дълго, споделяйки линкове, връщайки се отново. Това са сигнали, които можем да използваме, за да валидираме кое е наистина ценно и къде да влагаме още повече усилия. Но и са сигнали, които показват за самите платформи къде има ценно съдържание.

Ако искате да влезете още в детайлите на маркетинг трендовете за 2022

В епизода за маркетинг трендовете за 2022 на Xplore Marketing подкаста ще научите още полезни трендове. И най-вече ще намерите ресурсите, от които сме избрали тенденциите за 2022, на които да фокусирате. Ще ме видите, ако изберете YouTube, или чуете, ако предпочитате Spotify, как обсъждаме с един от двамата ми съдружници и други ключови трендове като инфлуенсър маркетинг, в колко социални мрежи е оптимално да са активни компаниите, защо стават все по-важни примерите как сте подходили в дадена ситуация и сте помогнали на конкретен клиент (т.нар. case studies) и други.

В следващaта статия ще ви представя и основните тенденции в маркетинга в социалните мрежи - гарантирам, че ще откриете много приложими идеи за маркетинга ви през 2022.

ВАШАТА ЧЕК ЛИСТА

- Messy Middle (“пълно мазало”) - има ли ключови за мен аудитории или канали, за които не знам какво стартира пътеката (trigger/спусък) и не знам какво насочва потребителите в посока оценяване на моето бизнес или маркетинг предложение (exploration -> evaluation)?

- Ползвам ли оптималните видео формати - има ли формати, които не съм тествал и за които имам достатъчно индикации, че работят в сектора ми за компании в чужбина или за мои конкуренти? Тествал ли съм кратки видео формати и как оцених дали постигат добри резултати?

- Ключови думи - имам ли ясно дефинирани ключови думи за моя бизнес? Знам ли как се представяме за тях? Имам ли план как ще подобря представянето си за тях (запазя представянето си)? Какъв бюджет ще вложа за търсенията за тези ключови думи и защо?

- Маркетинг на съдържанието - има ли област, в която създавам съдържание и в която мога да увелича обучителната част на това съдържание? Как мога да достигна до повече таргет потребители с нeго?