fbpx Търсенето на инвестиционно злато у нас се повиши с над 50% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търсенето на инвестиционно злато у нас се повиши с над 50%

Високата инфлация, нестабилността в Украйна, цените на горивата и проблемите с доставките, както и икономическата несигурност са сред водещите причини за повишено търсене на златото като стабилен инвестиционен актив. Интересът към златни кюлчета и монети следва позитивната тенденция на нарастване на финансовата грамотност на българите. Това сочат наблюдения търговецът на инвестиционно злато в Северна и Източна Европа - Tavex.

 „Свидетели сме на постоянен ръст в цените на основни продукти и услугите, нивата на еврото и долара се изравниха, криптовалутите постепенно губят доверието на инвеститорите, което ни кара да търсим алтернативи. Златото е сигурен актив, който в исторически план се представя добре при кризи и инфлация. Виждаме, че за последните 6 месеца търсенето му се увеличи с 51,6% в сравнение със същия период на миналата година“, споделя Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Tavex за България, Сърбия и Румъния.

По данни на компанията, засиленият интерес към жълтия метал не е новост. През 2021 г. вложенията в него нарастват три пъти на годишна основа, а през първото полугодие – с над 50% спрямо същия период на миналата година. Това не е учудващо, тъй като от началото на годината до края на юни цената му в евро се вдигна с 9,4%. Така, то се превръща в един от най-силно представящите се активи, изпреварвайки инфлационния ръст. „Светът на златото е вълнуващ, то дава финансова свобода независимо от моментните сътресения на пазара“, допълва Баклаян.

Тенденцията в поведението на българския потребител е интересна и заради традиционно по-доброто отношение към инвестициите в недвижими имоти - предпочитани от мнозина като сигурно вложение.

„Хората в България, а и като цяло в Източна Европа, инвестират предимно в познати инструменти като недвижимо имущество, което крие своите финансови рискове. Ние успяхме да образоваме българите, че трябва да търсят други начини за защита на личните си активи“, коментира още Баклаян.

По наблюдения на експерти от компанията, пазарът на имоти демонстрира все повече признаци на балонизиране. Той регистрира завиден ръст в момента, след достигане на дъното от последния цикъл през 2014 г. Вероятна причина за това са изкуствено ниските лихви, влияещи се от лихвената политика на Европейската централна банка. Очакванията са в близко бъдеще да има разклащане в имотния пазар, което е още един фактор за повишеното търсене на златото.