fbpx Не е ли страхотно колко много гледания имат видеата ми? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Не е ли страхотно колко много гледания имат видеата ми?

Вчера участвах в разговор с човек, който каза, че видеата му се представят в пъти по-добре от другото му съдържание. Когато навлязохме в конкретика, макар и на повърхността на темата, уточнихме, че над 90% от гледанията на видеата му са от 1 секунда. След това бързо установихме, че той е предвидил много “къса” потребителска пътека, т.е. предполага, че всички хора познават компанията му, както и че знаят, че видеата й са стойностни и последно - че веднага след конкретното видео са готови да се запишат за демо на продуктите й.

Тук лично аз виждам и двете грешки на маркетинга, ясно описани от Сет Годин, гуру на маркетинга, в книгата му „Това е маркетинг“ и описани в тази статия:

- Да приемете, че хората, които обслужвате с вашите услуги и продукти са отлично информирани, рационални, независими и планират решенията си с дългосрочна перспектива

- Да приемете, че всички са като вас, знаят каквото и вие знаете, и че желаят каквото и вие желаете

Както пише Сет Годин в книгата - бъдете хиперреалисти, защото в днешно време чрез дигиталните платформи може да изхарчите хиляди долари, без да постигнете нито едно полезно за бизнеса ви действие на потребителите. Повече защо и как да бъдете хиперреалисти за маркетинга си и какви ползи ще имате - можете да почетете в тази статия в Маркетинг колонката на Xplora.

Какви показатели да следим?

И така - кои са правилните показатели дали сме направили нещо успешно в дигиталния маркетинг? Брой гледания? Кликове на рекламата? Престой на страницата? Заявки за демонстрация или тест? Отговорът как да оценя как се представя дигиталния ми маркетинг е колкото ясен, толкова и подценяван. Зависи от компанията и сектора, маркетинг целите, аудиторията, ползваните формати и т.н. Всеки, който е направил пост в Linkedin или във Facebook рано или късно е виждал стотици гледания на видеата си и се е ентусиазирал. Но кога този ентусиазъм е оправдан?

Двете групи цели са макроцели и микроцели

Маркоцелите трябва да са пряко обвързани с бизнес и маркетинг целите ви, а микроцелите да са декомпозирани цели, които можете лесно да проследявате и да подобрявате ефективността си, т.е. повече от точните хора да правят все по-ценни за вас действия, и ефикасността си, т.е. да не полеете ресурси и да ги насочвате, където работят най-добре.

Макро цели, или откъде да започнете

Всеки бизнес в днешната дигитална ера следва да има ясни макроцели в дигиталния си маркетинг. Защото възможности за микроцели, т.е. показатели като кликове, гледания, споделяния и т.н. има много, но те не правят един бизнес успешен.

Макроцелите в дигиталния маркетинг са на ниво конкретни потребители на конкретна фаза на потребителската фуния - познаване на конкретния продукт или услуга, продажби, лоялни потребители.

В тази статия ви представям един от най-приложимите модели, които свързва бизнес, маркетинг и маркетинг комуникационни цели - моделът на петте А . Ако искате да навлезете в детайлите на отделните фази на потребителите и да разгледате детайлни примери - подготвили сме поредица от 4 статии по темата в блога на Xplora.

Чек листа за макроцели

- Имате ли макроцели за последните няколко кампании? Те пряко обвързани ли са с постигането на бизнес и маркетинг целите на компанията по отношение на продажби, сегменти и таргет потребители, лоялност и т.н.

- Следите ли за постигането на тези цели в средата и в края на активността или кампанията?

- Имате ли ясно формулирани изводи и решения за следващите активности и кампании, както и за развитие на дигиталните активи? Приети ли са в цялата компания?

Ако за някоя от тези области имате желание да навлезете в повече детайли ви препоръчвам статията в Маркетинг колонката с Xplora на тема обучения на мениджмънт, търговски и маркетинг екипи.

Микро цели или кой, кога, какво ще направи

Микро целите са елементите, които се появяват по потребителската пътека, която сте планирали. Най-просто описано потребителската пътека се описва така: този тип потребители ще види тази наша реклама или пост в конкретен канал. Като натисне на нея ще попадне на страница, на която може да прочете за конкретната услуга. Ако продължи надолу ще види видео интервю с този наш доволен клиент. Ако продължи надолу потребителят може да избере между трите опции на услугата. И така нататък до крайната ви цел. Всяка една стъпка може да бъде микроцел.

Чек листа за микроцели

 • Имате ли ясно планирани ключови стъпки, през които преминават типовете потребители, и които могат да бъде декомпозирани в потребителска пътека?
 • Има ли ясна потребителска пътека за 100% таргет потребителите на конкретната ваша услуга или продукт?
 • Имате ли доказателства, че те преминават преобладаващо по тези стъпки и по тази пътека?
 • Знаете ли кои са ключовите интеракции и показатели за тези стъпки?
 • Имате ли инсталирани модули, които да ги отчитат по тези потребителски пътеки?
 • Тези микро цели, които имате, влияят ли пряко на постигането на макроцелите?
 • Агенцията или екипът, която отговаря за постигането на микроцелите, знае ли какви са те?
 • Тези микроцели обвързани ли са с benchmark за предходните такива?
 • Екипът ви или агенцията ви правят ли анализ и изводи по време активациите или кампанията за стойностите на микроцелите?
 • Проследявате ли връзката със заложените макроцели?
 • Формулирате ли препоръки за следващите активности и развитие на дигиталните активи, както и за допълване и развитие на макроцелите и микроцелите?

Ако пък искате да навлезете в детайлите за микроцелите, един добър старт е тази статия от блога на Xplora как да управлявате бюджета за дигитален маркетинг.