fbpx Пилешка супа и таратор са сред любимите ястия на българите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пилешка супа и таратор са сред любимите ястия на българите

Българите залагат на традиционната, национална кухня. Това е храната, която ни връща в детството и носи със себе си сладка носталгия. Предпочитани от българите традиционни ястия изненадващо, а може би не са пилешката супа и тараторът. Това показва последно проучване на Takeaway.com

Второто място е отредено за италианската пица, която следва българската кухня по петите с  вечната маргарита, разнообразната капричоза и любимата пеперони.

На трето място се нарежда и американската класика с представител хамбургерът и с изразено предпочитание към чийз и пилешкия бургер. Любимите храни тук включват ястия, които носят моменти на радост и наслада без угризения. Към тях спадат и пилешките крилца по традиционна рецепта в стил Бъфало, както и пържените картофи. Наблюдава се още и интерес към вегетарианските и безмесни алтернативи на любимия бургер.

Азиатската кухня е на четвърто място сред потребителските предпочитания. Топ 3 на най-поръчваните ястия тук са пиле с ориз, донбури с пиле, пържен ориз със зеленчуци и яйца - българите избягват експерименти, когато става дума за азиатска кухня.

Българинът и вегетарианската кухня

Вглеждайки се в поръчките от вегетарианската и веган категория, сред предпочитанията на българите тук са традиционни безмесни ястия като картофи и боб. Сред най-поръчваните вегетариански храни попадат още традиционните за страната таратор и шопска салата.

Кои ястия набират най-голяма популярност?

Пица, дюнер и гирос - представителите на популярната италианска кухня и тази от Близкия Изток, са добре познати на българина и изглежда той не може да им се насити.

В допълнение към най-поръчваните кухни, данните разкриват и най-бързо развиващите се хранителни тенденции в България по региони.

От изток на запад: любимите храни на българите

Пътувайки из страната, откриваме, че Югозападният регион (заедно с Благоевград и София), където има концентрация на студенти, генерира най-много поръчки в късните часове.

Североизточният регион е с изразено предпочитание към японската кухня, а Югозападният е „шампион по най-поръчвано ястие” с любимата пилешка супа.

Южният централен регион обича най-много азиатската кухня, а вегетарианските ястия са най-предпочитани в южните градове.

Италианските ястия са с най-голяма популярност в Северозапада. Това изглежда е и регионът, който обича и да похапва най-много сладко, съдейки по неизменния десерт като добавка към основното ястие в поръчката.

По данни от платформата за поръчки на храна, за изминалата година „Шампион по храната за вкъщи“ е потребител на Takeaway.com от Варна, който е поръчал  цели 591 пъти, като 67 от тях са били „брънч“.
Най-поръчваното ястие на Свети Валентин е пилешка супа, а на Нова година - чийзбургер.
Зимата е периодът с най-голям брой поръчки, които Takeaway.com генерира. Студените месеци са идеалното време за вкусно хапване, което да споделим с близки хора, потънали в уютната атмосфера на дома.