fbpx Два милиона българи във фейсбук | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Два милиона българи във фейсбук

След като четете тези редове, сигурно сте от хората, за които интернет е задължителна част от всекидневието. Убедени сме, че и повечето от вас имат профил в най-популярната социална мрежа, наречена Фейсбук. Обшеството, което благодарение на самите нас, в ролята на неосъзнати "рекламисти" издигнахме в почти в култ.

Аналиците сочат, че българите, ползващи тази мрежа вече достигнаха 2 милиона. Това прави близо една трета от населението на страната ни – показател, по който се нареждаме сред страни като Унгария, Словения и Гърция. Интересно е, че си забелязва ръст на броя на хората на възраст над 40 години – тенденция, отчетена в страни-лидери по този показател като скандинавските и САЩ.
Любопитен факт е, че вторият милион българи са се включили в социалната мрежа за последните 13 месеца. На практика, всеки втори интернет потребител у нас ползва Фейсбук. По отношение на активност на ползването, българите са в унисон със световните нива – около 50% от хората ползват Фейсбук всеки ден или през ден.

Напълно естествено, най-бързо растящата група са хората на възраст между 25 и 35 години. И сега основната част от потребителите са между 18 и 40 годишна възраст, но докато преди година те съставляваха близо 80% от всички, сега техният дял е 64%. По-голяма част от разликата се дължи на ръст в групата над 40 години.

“Уменията в социалните платформи стават все по-важно конкурентно предимство. И не само по отношение на консултанти и комуникационни специалисти. Отчитаме качествена промяна в интереса и квалификацията и на ИТ кадрите, които търсят възможност за професионално развитие в компании, свързани със социалните платформи като Фейсбук. Знаем, че това е бъдещето.", коментира Ивайло Христов, мениджър бизнес развитие в Комфо, българо-датската компания – единствената в България със статут на Facebook Preferred Developer Consultant.

Екипът на Комфо анализира поведението на българските Фейсбук потребители и компании, сравнено с моделите на развитие на социалната мрежа в други европейски страни, където компанията оперира. Въз основа на това, Комфо дефинира няколко отчетливи тенденции.

Поведение на потребителите

За изминалата година българските потребители са променили поведението си в две основни посоки. Станали са по-смели и се отнасят с по-голямо доверие към общуването в социалната мрежа. В същото време са по-селективни към информацията, която допускат до себе си.
„Фейсбук е среда за връзка с приятели, за получаване на полезна и интересна информация от доверeни източници, които сме допуснали до личното си пространство. Българските потребителитe бързо достигат зряло поведение, характерно за страните, където Фейсбук присъства по-отдавна." казва Христов.

Поведение на бизнеса

Нарастването броя потребители в социалната мрежа доведе и до още по-силен интерес на бизнеса към възможностите на Фейсбук. Основната част от компаниите залагат “на сигурно” – минимална инвестиция, популярни решения като конскурси с награди, ориентирани към “трупане на фенове”. В същото време сме свидетели на отчетлива тенденция към по-смели и сложни решения за активна, обвързваща комуникация с потребителите.

Следващата стъпка е компаниите да започнат проактивно да управляват присъствието си във Фейсбук. Въпросът не е само да привличат внимание и после да се “чудят какво да правят” със събраните фенове. Дългосрочният успех е да създават реална полза и за потребителите, и за себе си. Честа практика в други страни е платформата да се използва за цели като проучване на потребителски нагласи, поддържане на обществени организации, HR цели и др. 

Дали бизнесът наистина ще приеме фейсбук, като арена за изява и борба за нови клиетнти, предстои да видим. Факт е, също, че някои от "пионерите" в мрежата вече започват да дават леко отстъпление и да отчитат в себе си все повече "омръзване". Но животът е кръговрат, модата също, така че винаги има място за нови играчи.