fbpx Какво да правим ако не приемат маркетинг идеите ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какво да правим ако не приемат маркетинг идеите ни

Преподавам в няколко университета. Тази седмица в 23:30 ми писа моя студентка с молба да й съдействам. Темата:  собствениците на фирмата, в която работи в маркетинг екипа, не приемат идеите й за маркетинг активности. Категорично отхвърлят конкретни канали и формати. А тя не знае как да ги убеди да ги ползват. Ето какво я посъветвах, и мога да ви уверя, че подходите работят на база на опита ми с десетки компании - вътре в компанията, като консултант или като управител на дигитална агенция.

Защо изпадаме в подобни ситуации?

Нека започнем защо въобще излиза темата с неприемането на маркетинг идеите. Говорим за идеите на маркетинг екипите - от собствениците, управителите, останалите екипи. Говорим за идеите на агенциите - от клиента. И нерядко - отхвърлянето на идеите на собственика, управителя, търговският директор към маркетинг екипа.

Първо - говорим за много и най-различни идеи, защото маркетингът включва различни дейности в една организация, като изключим специфични като производство, човешки ресурси и финанси.

Второ - заради “демократизирането” на дигиталните канали - възможностите за канали, съдържание и реклама са почти безгранични, но за сметка на това - ресурсите и бюджетите не са. Така че - бъдете хиперреалисти - има много причини да не приемат маркетинг идеите ви и ви трябва подход в днешната дигитална ера. Как да сме хиперреалисти можете да прочетете в една от най-популярните статии в Маркетинг колонката на Xplora.

„Идеята ми е отлична!“

Всяка идея, която имаме, е отлична. Защото е наша :) Ние сме я измислили и вярваме в нея. Най-вероятно сме били вдъхновени от нещо или опитът ни показва, че този подход работи и постига отлични резултати. Или проучването ни показва, че голям наш конкурент прави конкретни активности в даден канал.

Обаче има едно голямо “НО“ - нашето разбиране и увереност. И това, че някой прави нещо не означава, че то е успешно и ще е успешно за нашата компания

Отговорността ни за идеите

Както знаете от статията за хиперреализма в маркетинга - когато сме хиперреалисти, приемаме, че конкретни компании и потребители ще ни дадат конкретни сигнали и съответна интеракция в дигитална среда им носи стойност. Това може да бъде органичен трафик към дадена статия, гледане на поне 75% от няколкоминутно видео, подаване на заявка за консултация, поръчка на продукт или услуга и т.н.

“Продаването” на идеите ни започва с това да ги стуктурираме :

  • За какви потребители е и как ще ги промени в полезна за тях посока и печеливш за компанията начин. Например да разберат за услугата ни по безплатно почистване на имотите, които клиентите са ни възложили да отдаваме под наем.
  • Как ще измерим, че идеята ни е успешна и доколко идеята ни е скалируема. Например добавянето на канал имейл маркетинг ще ни осигури поне 500 души на месечна база, които ще получават конкретна и полезна за тях информация, а ние ще надграждаме имейл маркетинга, защото чрез него получаваме конкретни запитвания.
  • Какви са стъпките за реализация, при които постоянно намалява нивото на несигурност като риск от липса на резултат и като дали вложените ресурси са оптимални. Защото в бизнес среда темата с риска и бюджета са ключови и всеки от нас носи отговорността да намалява риска и да оптимизира вложените ресурси.

Ето и три подхода, които да ползвате, за да се приемат маркетинг идеите ви

  1. Модели

Моделите са начинът идеите ни да са разбираеми, както и приемливи за останалите заинтересовани страни - собственик, съвет на директорите, маркетинг и търговски мениджър, агенции и партньори. Макар картата на градския транспорт и графикът на превозните средства да не са 100% описание на реалната ситуация - именно картата позволява множеството участници да имат една рамка, в която работят. И всяка промяна и подобрение да се вписват по разбираем и скалируем начин.

Изберете модел, който е ясен и в рамките на който можете да работите. В случая на дигиталния маркетинг - съветвам ви да използвате модела на 5А фунията. Той отлично описва фазите, в които могат да се намират конкретни потребители в отношенията с компанията или организацията ви. И съответно - всички да имате ясна представа и можете лесно да постигнете съгласие кой какво ще направи и защо това е ценно за компанията. Моделът можете да намерите описан в тази популярна статия в Маркетинг колонката на Xplora.

  1. Данни

Данните са обективни – кой, кога, какво е направил. Това може да е какво прави ваш конкурент в даден канал и че например методично създава даден тип видео съдържание. Или че винаги има даден тип ремаркетинг реклами (да, има инструменти, с които можете лесно да разберете и това).

И разбира се - реални данни за поведение на ваши потребители. Колкото тези данни са по-близо до реална продажба - толкова по-добре, защото няма да има прекалено много предположения за стойността на тези потребители за компанията ви. След което можете да скалирате по-нагоре по фунията от модела на 5А.

  1. Нека само тестваме

Да избереш да тестваш, е безупречно работещ модел, които прилагаме с клиенти, а аз съм го прилагал успешно многократно през годините като част от стартъпи, компании за услуги, холдинги, държавна администрация.

Тестът е тест - намалява усещането за риск, както и позволява да предвидите нужните ресурси, за да тествате качествено.

Ето стъпките, които работят безотказно:

Трябва да е ясно, че ще тестваме конкретно нещо - така спираме да спорим с часове, не намаляваме ентусиазма и планирането в екипа, мислим в конкретни и практични действия

Уточняваме какво ще тестваме - тук имаме отговорност идеята ни да е “изпипана” така, че да може да покажем резултати и каква стойност ни носи това.

Носим отговорност за реализацията на теста - всеки трябва да е наясно как участва в него, а понеже тестът е с ограничен обхват не трябва да се пропуснат ключови дейности или някой да не вложи нужните усилия

Консолидираме резултатите от теста - тук вие носите отговорност тестът да се случи и резултатите от него да се консолидират като знания в компанията. За да може да се вземе решение дали и как да еализираме идеята.

В идеалния случай идеята ви е отлична и ще бъде приложена. Но нищо чудно при планирането на теста тя да е претърпяла корекция, защото сте я “изпипали”. Или даже сте видели, че е неприложима в момента. Нищо лошо – това означава, че уменията да правите тестове и да “продавате” идеите си вече са на следващото ниво. А в дигиталната ера тестовете за задължителна част от маркетинга. Професионалистите съветват между 10 и 20% от рекламните бюджети за дадена нова кампания или активност да отиват за тестове.

За вдъхновение и идеи за подходи

В youtube канала на Xplora можете да намерите интервюта как реално прилагат маркетинг идеите управители, директори, маркетинг мениджъри на наши клиенти - В2В, В2С, услуги и стоки, български и мултинационални компании. Те детайлно споделят как подхождат при тестове, при кампании, при скалиране на дигиталния маркетинг - в екипа си и работейки с дигитална агенция.

Искам да насоча вниманието ви към интервюто с Борис Милев, генерален директор на Tombou България - за това, колко много предположения е имал екипа, как някои идеи не са били одобрявани и как през подход на тестване са открили ключови за целия бизнес и за скалируемия дигитален маркетинг възможности.

За да “жужи” мозъкът ви от идеи, препоръчвам интервюто с Аилита Литева, Head of Marketing на Tesy, за това как може търговски и маркетинг екипи да планират и работят заедно, използвайки възможностите на дигиталния маркетинг и така да постигат впечатляващи резултати.