fbpx Първо българско участие на Rallyе Tunisia 2011 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първо българско участие на Rallyе Tunisia 2011

Първите българи, които ще участват в Rallyе Tunisia 2011” в Африка, кръг от Световния Шампионат “Cross Country Rally” - Тодор Христов и Зорница Тодорова вече са готови за надпреварат.
Зорница ще се състезава с АТV KTM 525, а Христов отнов ще кара Can-Am Renegade 800, моделът с който той участва в рали „Dakar 2011”.
Стартът е на 1 май в град Тузьор, Тунис, а финала е на 6 май след 1500 км. в дюните на Африканската пустиня като участие са записали всички фирмени отбори при мотоциклетите и автомобилите. Основен спонсор на ралито е Ойл Либия, при изключителни мерки за сигурност на състезателите и публиката.
Асистенция на двамата ни участника ще бъде също българска, това са изявените състезатели Пламен Николов и Калин Митов. Подготовката на АТВ-та също е направена в България „с идеи взети от Дакар” по думите на Тодор Христов. Машините вече пътуват и в момента са в Марсилия, готови да се качат на ферибота.
Другата гореща новина е участието на Зорница Тодорова в Дакар 2012 – първата българка на най-престижната световна надпревара. Ралито в Тунис е част от подготовката за Дакар на двамата състезатели. Те ще се състезават в отбора на Yamaha и предстой подписване на договор през втората половина на май. Смяната на отбора е породена от това, че френсия отбор MD Rally Sport е специализиран в бъгитата, които изработват и на тазгодишния Дакар състезателите с АТV останаха на второ място и не получиха необходимия съпорт.

Зорница Тодорова – родена във Велико Търново, на 34 години, работи като архитект в собствено конструкторско бюро. Бивша състезателка с пистови мотоциклети, с ATV се състезава от 2008-ма година като печели много призови места в Националния Ендуро шампионат. През 2010 година става Шампион на България с АTV в Ендуро Шампионата, класира се трета в трудното рали-рейд състезание в Гърция „Evia Rally Raid” и втора в тежкото маратонско състезание „Балкан Оффроуд Маратон 2010”.

Тодор Христов е първия българин развял трикольора на световната рали надпревара „Дакар 2011”, многократен шампион по оффроуд на България, Шампион по оффроуд на Гърция за 2009-та година и с много титли в Европейски шампионати. Организатор на най-най-голямата оффроуд надпревара в три държави „Балкан Оффроуд Маратон” преминаваща през България, Македония и Гърция. Основател на единствената „Детска и младежка школа за ATV пилоти” в Троян.