fbpx Пътните произшествия с 10% повече заради употреба на алкохол | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пътните произшествия с 10% повече заради употреба на алкохол

Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от най-често срещаните причини за пътно-транспортни произшествия, сочат данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“. Само до края на месец октомври през 2016 г. в страната са установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1,2 промила. Това са почти 10% повече от нарушенията за цялата 2015 г. 

Всяка година „Каменица“ АД провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, около 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. Основната причина, която 64% от респондентите изтъкват за това е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество. Следващата най-популярна причина е липсата на алтернативен превоз, с който да се приберат след консумацията на алкохолни напитки (20%).

Основен фокус тазгодишната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ поставя върху отношението на околните към водачите, които се качват в колата след употреба на алкохол . Близо 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, но въпреки това повечето участници в проучването биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол. Около 24.2% твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. Точно 60% от анкетираните обаче са твърдо убедени, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол.

Около една трета (30.4%) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4%. В същото време, 45.9% смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните - 18.7%  смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат след употреба на алкохол.