fbpx Шофиране по време на летните отпуски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шофиране по време на летните отпуски

Почивките винаги са чакани с нетърпение. За много от нас, почивките са свързани и с шофиране до спокойствието и тишината на някоя лятна вила, посещение до някой близък град или до морето, или дори предприемане на пътуване дори в чужбина. Ескпертите от гуми Nokian Tyres дават съвети за това как можем да направим пътуването удобно и безопасно.

Проактивният подход и подготовката допринасят за успешното и приятно лятно пътуване. Потеглянето след работната седмица с пълен до горе автомобил може да се отрази на ваканционния дух, оставяйки всички в колата изморени и ядосани. Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа препоръчва спокоен подход.

„Времето придобива друго значение по време на почивка. Магистралите не винаги са най-добрият избор; шофирането по страничните пътища понякога може да бъде по-добра идея. Ако не бързате и отделите малко повече време, за да се придвижите по малките, но живописни пътища, се наслаждавате повече на пътуването и лятото, отколкото когато шофирате по магистрала.“ казва той.

Ако графикът го позволява, е добре също така да правите почивки по време на пътя. Те имат отделна и особено важна цел - освежаване. Когато пътувате с деца или младежи, можете да ги помолите да изберат интересни за тях места, на които да спрете.

„Ако е нужно да спрете някъде по пътя, къде биха искали децата да прекарат деня? Интернет със сигурност ще ви предложи някои добри идеи.“, съветва Дражик.

Топлината може да изтощи батериите

Добре е да обслужите автомобила си от по-рано, достатъчно време преди пътуването. Няма да сбъркате, ако решите да проверите състоянието на акумулаторната батерия.

„Горещото време може сериозно да допринесе за изтощаване на акумулаторната батерия, а като допълнение децата обикновено ползват таблети, плейъри и зарядни.“, казва Дражик.

Трябва да сменяте въздушния филтър в купето на автомобила си всяка година и да обслужвате климатика минимум на всеки две години. Шофьорът, пътниците и домашните любимци ще оценят приятната вътрешна температура.

Проверете гумите си преди пътуването

Добре е да проверите гумите си минимум за две неща: правилно налягане и достатъчна дълбочина на протектора. Дълбочината на протектора е особено важна при дъждовно време през лятото. Когато завали изненадващо и дъждът започне да залива пътната настилка, има риск лошите гуми да не се справят с изтласкването на голямото количество вода, което може да доведе до аквапланинг. Сигурната автомобилна гума има минимум 4 милиметра протектор.

Можете да проверявате налягането на гумите си в сервиз, бензиностанция или в магазин за гуми например. Пътуването за почивка обикновено е свързано с пълен с хора и багаж автомобил, така че е нужно настроите гумите си за пълно натоварване. Правилната стойност на налягането може да бъде намерено в ръководството на автомобила. Правилното налягаме намалява разхода на гориво, увеличава живота на гумите и прави шофирането по-безопасно.

Мартин Дражик също споделя с нас полезен съвет, който е научил от дядо си: когато пристигнеш, винаги паркирай автомобила си с предницата навън.

“По този начин, ще можете бързо да тръгнете, ако нещо се случи на мястото, на което се намирате и е нужно да карате до болница, например.”

Списък за летните ваканции:

1. Направете техническото обслужване на колата си предварително
Резервирането на услугата или прегледа навреме ви позволява да изберете удобно за вас време. Добра идея е да планирате плащането на услугата или закупуването на нови гуми за друг месец, а не през същия, през който са и разходите за почивката. Центровете за обслужване на Vianor например предлагат плащане на вноски.

2. Осигурете безопасността на гумите си
Уверете се, че налягането в гумите ви е правилно – включително и на резервната гума. Ако сте забравили да затегнете болтовете при смяна на гумите, направете го сега. Също така направете и реглаж на преден и заден мост с цел да се предотвратите неравномерно или бързо износване на гумите.

3. Почистете отвътре и отвън
Извадете всички ненужни неща и почистете колата както отвътре, така и отвън. Уверете се, че няма пукнатини от камъни по предното стъкло, които се нуждаят от поправка. Най-добрият начин да се почисти предното стъкло отвътре е да се използва лек почистващ препарат и микрофибърна кърпа. Насекоми от външната страна трябва да бъдат премахнати бързо, преди слънцето да им въздейства и да ги залепи за стъклото.

4. Бъдете подготвени за изненади
С цел да сте подготвени за спешни случаи, трябва да имате комплект за спешна помощ, питейна вода, и допълнително външно зарядно за мобилния телефон. Също е добра идея да изтеглите приложението „112“ на телефона си преди да потеглите на път.

5. Бъдете нащрек когато шофирате
След спиране за почивка, винаги проверявайте дали всички пътници са в колата, както и дали не липсват лични вещи като мобилните телефони, портфейли и слънчеви очила. Ако е възможно, шофьорите могат да се сменят от време на време.