fbpx Разширяваме стокообмена с Тунис | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разширяваме стокообмена с Тунис

България е силна в производството на оборудване за хранително-вкусовата промишленост, химическата индустрия, фармацевтиката, оборудването за различни индустриални предприятия. Това може да бъде основата за разширяването на стокообмена между нашата страна и Тунис, е казал министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред своя колега Мохамед Ламин Шахари, министър на индустрията и търговията на Тунис. Министър Трайков по време на посещение в арабската държава 

Износът на България за Тунис през миналата годита се е увеличил почти три пъти спрямо 2010 г. /111 млн. щ.д./, но все още е концентриран в относително малък брой стоки. Тунизийските компании могат да се възползват от много доброто съотношение качество-цена, което предлагат българските производители на технологично оборудване. Освен дългогодишна традиция на двустранно партньорство и членство в ЕС, България е държавата с най-ниски данъци в общността. Това прави страната ни удобна логистична база за компании от трети страни, които искат да работят на европейския пазар.

Тунис развива успешно текстилната си промишленост, обработката на кожи и храни. Голям е и потенциалът на енергията от ВЕИ, който е приоритет в развитието на сектора в арабската страна. Българските компании могат да участват с технологии и специалисти в проекти за вятърни паркове и фотоволтаични централи. Страната ни очаква да бъде сключена двустранна социална спогодба, която ще уреди въпросите, свързани със социалното и пенсионно осигуряване на българите, работещи в Тунис. Страните ще работят още за възстановяването на логистичните транспортни връзки помежду си, включително за възобновяването на пряката редовна въздушна линия между София и Тунис. Това ще улесни и туристическия поток. Зимните курорти в България и културният туризъм са области, с които страната ни може да бъде много привлекателна за тунизийските туристи.