fbpx Рекордно събрани пластмасови отпадъци срещу книги | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекордно събрани пластмасови отпадъци срещу книги

 Над 5 тона събрани пластмасови отпадъци и над 6500 раздадени книги. Това е равносметката от кампанията „Книги за смет”, която се проведе вчера в София. Хиляди хора преминаха в рамките на 4 часа през пунковете пред ЦУМ, предавайки годни за рециклиране пластмасови отпадъци, и си тръгнаха с книга. Най-взиманите заглавия бяха сборникът „Най-хубавите български приказки”, „Роман в буркан”, „Матрицата на успеха” и „Мистър Фини и загадката сред дървета”.

Годишно в България се изхвърлят над 75 хиляди тона пластмасови отпадъци, а едва една пета от тях се рециклират. Кампанията цели да поощри разделното изхвърляне на отпадъците и обръща сериозно внимание върху проблемите на рециклирането у нас. Събраните вчера над 5 тона вече са в преработващите фабрики на „Екопак”, където ще се превърнат повторно в суровина.

„Книги за смет” продължава и този уикенд - в Бургас на 17 май в Морската градина, пред Пантеона, и Варна на 18 май, пред Grand Mall от 10 до 13 часа. Заглавията на раздаваните книги ще бъдат същите.