След 30 години поставят отново операта "Пепеляшка"

Софийската опера и балет е пред спектакъла на операта „Пепеляшка" от Джоакино Росини, на 30 октомври, от 19 часа. Комичната опера не е играна повече от 30 години на сцената на първия ни оперен театър. Премиерните спектакли  бяха през март, през изминалия сезон.  Режисьор на постановката е Вера Петрова, а диригент Григор Паликаров.

Точно на неговия 24-ти рожден ден, на 29-ти февруари 1816, Росини подписва договор за композирането на нова опера. Само след година по-късно, това произведение - „La cenerentola" - достига до премиерата си в Рим. Както при неговия бръснар, успехът сред публиката не настъпва веднага на премиерата, а се забавя известно време, но след това пък е постоянен. И до ден днешен тази базирана върху известната приказка за Пепеляшка буфо-опера печели сърцата с перфектната си хармоничност на музикалната жанрова живопис, с характеристиката на личностите, със съвършените си кантилени, с богатството на мелодиите си, с впечатляващия ансамбъл и буфо-ситуации.

Според Вера Петрова спектакълът е решен в кукленски стил и в действие е фантазното. На места дори се стига до пародийно звучене. Режисьорката е уверена, че тя и певците са заредени с „лудостта" на Росини и преодоляват екстремните ситуации чрез средствата на фантазното и възможностите, които дава комедията. „Докато работя, изтъква Петрова, не мисля за посланието, което артистите със своята игра отправят към зрителите. То обаче се налага само: „Да тръгнем по пътя, по който можем да намерим себе си на земята! Човек трябва смело да застане пред другите и да каже, както казват нашите герои от „Пепеляшка" : „Това съм аз! " 

В „Пепеляшка" участват наши и чуждестранни солисти като Оана Андра, Мартин Цонев, Атанас Младенов, Хрисимир Дамянов, Благовеста Мекки-Цветкова, Милена Гюрова.

 

Facebook comments