fbpx Репутацията на бирата у нас е много висока | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Репутацията на бирата у нас е много висока

Българските пивовари и бирената категория в страната са изключително висок имидж и печелят силно одобрение от страна на сънародниците ни, според данни от европейско проучване на международния Reputation Institute, анонсирани в края на месец октомври.

Според резултатите от изследването репутацията на пивоварната индустрия в България е получила 73,7 пункта одобрение (от 100 възможни точки) и по този показател сме втори в Европа, след Чехия, където респондентите са оценили имиджа на пивоварния бранш със 78,3 точки.  След чешките и българските пивовари с най-висок престиж се ползват колегите им от Полша – 73,2 т., Испания – 73,1 т., Германия – 73,0 т., Белгия – 72,3 т. В дъното на класацията са Турция и Кипър.

По отношение на бирената категория българите я оценяват също с много висок рейтинг. Репутацията на пенливата напитка в България събира 78, 1 точки и отново е на второ място, спрямо оценките за категорията в другите европейски страни. С първенеца по този показател - Италия със 78,2 точки, България дели първите места в класацията, като не й достига само една десета, за да е с най-високия рейтинг.

Според мнението на потребителите високата оценка за категорията най-много се влияе от вкуса и продуктовото разнообразие на пивото, възприемането на бирата като питие подходящо за всякакви поводи и социализация, качествата и натуралността на напитката.

„Прави впечатление, че българските потребители дават изключително високи оценки и за имиджа на пивоварната индустрия у нас, и за бирената категория. Ние сме единствената страна от ЕС, където възприемането на потребителите за цялостното представяне на производителите и на продукта явно е в пълен синхрон. “ – коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

75,6 % от пълнолетните българи твърдят, че пият бира поне веднъж на 2 седмици или по-често, а 11,6 % - веднъж месечно или по-рядко.