fbpx Рестарт на жилищния пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рестарт на жилищния пазар

Пазарът на жилищни имоти през изминалата 2014 година може да се характеризира с думата „рестарт”. Сегментът премина през етап на възстановяване в първата половина на периода, а второто шестмесечие донесе драстичен скок в активността – около 20% е ръстът в броя сделки на годишна база в трето и четвърто тримесечие. Това се посочва в годишния доклад на АДРЕС Недвижими имоти.

Сред основните тенденции през 2014 г. е удвояването на дела на покупките, направени с цел инвестиция – 18% от всички при 9% в предходната 2013 година.

Доказателствата за растящата решителност на купувачите не спират дотук. Все по-търсени стават тристайните и многостайните жилища, докато интересът към едностайните и двустайните спада спрямо 2013 г. От 32% на 40% е скочил делът на продадените тристайни имоти.

Днес цените на големите по площ апартаменти са много по-достъпни. В края на 2014 година 100 кв.м са на стойността, на която можеха да се купят не повече от 65 кв.м в сходен район през 2008 г, например. Други фактори за това са растящата финансова стабилност на домакинствата в годините след кризата и убеждението на част от българите, че скоро цените няма да бъдат така ниски.

Продавачите днес се чувстват по-силната страна, особено онези, които предлагат качествени имоти. Те не виждат причина да правят отстъпки и не са склонни на преговори. Напротив, липсата на достатъчен брой качествени апартаменти често кара няколко купувача „да се надпреварват” за един. Затова има и редица сделки на надпазарни цени. Ако техният дял е бил 3% през 2013 г., то през 2014 г. той скача на 10%”.

Сделките се катализираха, освен от усещането за несигурност в банковата система, и от улесненото кредитиране. Намалява процентът на покупките със собствени средства на 53% спрямо 60% през 2013 година. Най-популярен е ипотечният кредит, покриващ между 51% и 80% от стойността на сделката – от такъв заем се възползват 23% от купувачите при 15% година по-рано. Макар и плахо, нараства и делът на покупките, финансирани с кредит, който покрива между 81% и 100% от стойността им.

Цените се движат основно в две направления в зависимост от населеното място. в големите градове вече се вижда отчетлив ръст на годишна база в рамките на около 5%, като най-осезаем е скокът на нивата в София. По отношение на малките градове – спадът на нивата там продължава, макар да е символичен спрямо 2013 година.

Изток, Гео Милев, Иван Вазов, Лозенец са сред най-предпочитаните квартали в столицата през 2014 година. Цените в на отделни имоти в тези райони изпревариха центъра на столицата, който загуби част от популярността си с увеличаването на трафика и нарастващата липса на нови проекти.

Изключително силен е стартът на 2015 г. Сравнение между най-динамичния месец на 2014 г. – юли, и първия месец на настоящата година, показва 32% ръст на регистрираните нови купувачи, които за първи път предприемат стъпки по търсене на недвижим имот.