fbpx Колонката на Гетов: Да не ви трябва кирка, пък вие да точите триона? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колонката на Гетов: Да не ви трябва кирка, пък вие да точите триона?

Колонката на Гетов: Да не ви трябва кирка, пък вие да точите триона?

През изминалата седмица, по време на срещи с колеги и клиенти, на няколко пъти в разговорите беше споменат „триона“ от колонката ми миналата седмица , затова реших да продължа темата. Всъщност какво означава "да наточим триона" и дали да е трион или направо да вадим брадвата, както ме запита един от хората.

След отпадането на извънредното положение обиколих страната и разговарях с редица собственици и мениджъри на български компании от малък и среден калибър. Основният въпрос, който ми отправяха беше: “Как да се справим с проблемите, дай ми решение, сега и бързо, че нямаме време...”. Моят отговор, че това няма как да стане "сега и бързо" предизвикваше искрено и дълбоко разочарование, почти сравнимо с това, да не купиш на дете сладолед.

Няма как да дадеш решение, без да познаваш в детайли компанията и нейният начин на работа, фирмената култура и фолклор, нагласите на служителите в момента. Както един лекар в голяма част от случаите иска кръвна картина, рентгенова снимка или куп други изследвания, така и в компаниите, за да се наточи трионът или преди това да се определи дали да е трион, тесла или кирка, са необходими изследвания. С пенкилер няма как да стане.

Да, съществуват алгоритми, с които може да се върви бързо и в кратки срокове да се тушират някои от проблемите и да се предефинират бизнес моделите за работа в повечето от компаниите, но това няма как да стане без анализи и формиране на кризисен щаб в компанията.

В 90% от фирмите в момента собственика търчи като луд и се блъска в стени и парапети, а служителите чакат инструкции от него – “Каквото каже шефа, това пра'им”. Най-сигурният начин да се съсипе една компания в трудни времена, е да се запази този модел. Не очаквайте шейната, хвърчаща по нанадолнището да спре, когато на нея са се качили доста хора, а да я спрат полагат истински усилия само един или двама.

От друга страна, важен момент е да даваме ясни инструкции, екипът да знае накъде и как да върви. Ясно дефинирани задачи в кратки срокове. В повечето фирми чуваме единствено посланието-лозунг - “Да оцелеем по време на кризата”. То нито е ясно, нито предлага конкретни начини за справяне. Единствено дава информация, че положението в компанията е зле, което голяма част от служителите си го знаят и без това, и само засилва паниката.

Направете си труда да анализирате сами или с външна помощ, това, което се случва във вашата компания, в конкурентните фирми, в индустрията като цяло и след това потърсете правилните инструменти и ги наточете добре.

Да не се окаже, че ви трябва кирка, пък вие продължавате да си точите триона.

 

Facebook коментари