fbpx Революционният Lenovo ThinkPad X1 Fold - Живот на гънка (ревю) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Революционният Lenovo ThinkPad X1 Fold - Живот на гънка (ревю)

Животът ми е свързан с много пътувания, живеех много часове зад волана и на различни места. Изминавах годишно около 50-60 хил. км (всъщност в тази година те намаляха на половина). Но преди две години, заради този начин на живот, от който не се оплаквам, си мечтаех да имам супер компактно устройство, което обаче някак да се превръща в нормална големина (13 инча), да има клавиатура, защото така и не се научих да цъкам скоростно на телефона, да е леко, за да го събирам в дамската чанта, която не всеки път искам да е огромна торба, и… просто да си е нормален лаптоп. Исках да мога да работя пълноправно на коляно на улицата, в автомобила или в самолета.

Исках офисът ми да е събран в големината на един дигитален тефтер

Тогава нямаше идея за масовото навлизане на хоум офиси, но работата от разстояние, още повече за журналист, е нещо нормално от много години. И все едно мечтите ми бяха чути!

Това е дигиталното ми „Аз“

Когато преди два месеца Lenovo обявиха първия в света сгъваем персонален компютър, ThinkPad X1 Fold, не повярвах, че това, което съм виждала в мечтите си, е реалност.

А месец по-късно, единствената тестова бройка, пристигнала в България, бе в ръцете ми, макар и само за 24 часа. Ами, влюбих се. Това е дигиталното ми „Аз“.

Естетика

Дори само докосването му е изключително приятно. ThinkPad X1 Fold е покрит с фино кожено фолио, което включва и вградена стойка, която да държи устройството изправено. Той тежи само 999 гр. и като се сгъне може дори да влезе по-голям джоб на външна дреха, за дамска чанта е повече от ясно.

X1 Fold има първият в света сгъваем 13,3-инчов OLED екран със страхотни цветове, силен контраст и яркост и ниска консумация на енергия. Сгъва се като книга и е с големината на обикновен по-малък тефтер – формат А5. Когато го отворите имате стандартен екран, който се върти се на всички страни и съответно може да се чете хоризонтално или вертикално. Екранът е заобиколен от тънки черни рамки. Веднага изниква въпросът – на колко сгъвания ще издържи този екран? Не знам! Инженерите са направи стотици проби, за да създадат тази иновация.  От Lenovo казват, че издръжливите многоточкови въртящи се панти „ще издържат превратностите на живота“. Със сигурност поне докато трае гаранцията. Е, ако детето ви почне да си играе, може и да не изкара дълго.

Изключителна практичност

Когато леко се сгъне като книга може да се получат два съседни екрана, което е удобно за изпълняване на няколко задачи едновременно. Ако ви трябва по-голяма визия, използвате пълната ширина на един голям дисплей. Също така, автоматично се настройва да показва екранната клавиатура, когато имате нужда от нея.

И тук идва другото голямо предимство - мини клавиатура Lenovo Fold Mini Keyboard – супер тънка, която обаче е напълно стандартна и удобна за ползване. Хитрото е, че тя се закрепва с магнити върху екрана, а ако ползвате целия екран, може отделно да я оставите на бюрото. Когато приключите работа тя се съхранява по средата на сгъвката, а по този начин се зарежда и безжично.

В допълнение има и акумулаторна писалка Mod Pen на Lenovo, която е изключително удобна за записки или скициране.

Малко технически данни

Процесорът на ThinkPad X1 Fold е Intel® Core™ i5 с технология Intel Hybrid. Някой може да каже, че е малко, но на това устройство няма място за повече. Напълно е достатъчно.

Операционната система е до Windows 10 Pro.

Оперативната памет е 8 GB, батерията издържа до 8.5 часа, като разбира се всичко зависи от начина на използване.

Лаптопът има 2 x USB-C 3.2 порта 2-ро поколение и опционално слот за Nano SIM карта. Като аксесоар се предлага и USB-C докинг станция и може да се свържете с до два външни монитора. X1 Fold е проектиран за 5G бъдещото, а високоскоростният WiFi 6 позволява супер бързо свързване. Оборудван е със система високоговорители Dolby Atmos® с 4 микрофона. Пространство за съхранение е до 1 ТБ.

Кеф цена няма

Като всяко ново и единствено нещо, цената му е солена – от 6500 лв. и стига до 7500 лв с ДДС. Но все пак и всеки автомобил с индикация X на BMW например, никак не е евтин, но пък е изключително сигурен, комфортен, елегантен.

И като се има предвид, че този сезон няма да купувам нови рокли, обувки, пътувания за Нова година и други празници, може пък да смогна да си доставя едно супер практично, елегантно премиум удоволствие?!

Външни снимки: Светослав Ханджийски