fbpx Ритейл парковете са основен двигател на пазара на търговски площи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ритейл парковете са основен двигател на пазара на търговски площи

Продължаващ ръст в активността на пазара на търговски площи, воден основно от динамиката при ритейл парковете, бе отчетен през второто тримесечие на 2023 година. Общият обем на новоподписаните договори за отдаване под наем достигна 60 000 кв. м, като от тях 60% са за площи в ритейл паркове, а други 34% - за обекти в търговски центрове. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

Експанзията на търговците в ритейл паркове остава основен двигател на пазара, но има и динамика в търговските центрове. В краткосрочен план очакванията са наемната активност да продължи, което вероятно ще доведе до плавен ръст на наемните нива. До края на годината се очаква откриването на още 6 такива обекта с 60 000 кв. м РЗП”.

В дългосрочен план допълнителни 180 000 кв. м са в процес на изграждане. През изминалото тримесечие на пазара се появиха два нови ритейл парка с обем от 35 000 кв. м. Динамиката се дължи в голяма степен на дискаунт веригите, които разширяват дейността си, бюджетните брандове за облекло и спортните магазини.

След ръста в предходното тримесечие, към момента наемните нива в търговските центрове в София остават стабилни - 36 евро/кв.м. Доходността от първокласни площи в столицата остана непроменена на нива от 7,5%.

Логистични площи

Умерен ръст има в наемите на логистични обекти. Доходността от първокласни логистични имоти остана непроменена на нива от 7,25% през тримесечието. Като негативни фактори могат да се определят нарастването на наемните нива за наемателите, а за инвеститорите - ръстът на строителните разходи. Очаква се намаляване на нови проекти за отдаване под наем заради високите строителни разходи. Поради същите обстоятелства е възможно да бъдат засегнати и новите индустриални проекти за собствено ползване, както и Build–to–suit проектите.

Общият обем новозавършени проекти през второто тримесечие е 82 000 кв. м, повечето от които са инвестиции за собствено ползване. Усвоените площи за периода възлизат на 61 000 кв. м. Наличните логистични площи се увеличиха незначително, а свободните такива останаха непроменени спрямо предходните периоди - на нива от 1,5%. Очаква се няколко нови логистични сгради в процес на строителство да допринесат за увеличаване на предлагането на площи за отдаване под наем.

Нарастващите цени на наемите и растящите лихвени проценти, ведно с малкото свободни сгради и такива в процес на строителство, създават очаквания за плавно забавяне на активността на пазара.