fbpx Роботът АSIMO ще изнесе представления в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Роботът АSIMO ще изнесе представления в София

Най-усъвършенстваният хуманоиден робот в света ASIMO, пристига в София на 6 май. Разработен от инженерите на японския автомобилен производител Хонда, роботът е създаден с цел подобряването на ежедневието на хората чрез увеличаване на тяхната мобилност. Името му е абревиатура от Advanced Step in Innovative MОbility (Усъвършенствана стъпка в иновативната мобилност).
Разработката започва още през 1986 г. и Хонда преминава през няколко етапа, за да стигне до АSIMO. Първият прототип на хуманоиден робот е Е0, който прави успешни крачки, но при него все още не може да се говори за истинско вървене.
В сравнение със своите предшественици, АSIMO постига по-добър баланс, стои стабилно на краката си, движи се по-бързо, има още по-стилен дизайн и е способен да извършва лесни операции в обкръжаващата човека среда.

ASIMO може да разпознава хора, предмети и жестове и да реагира адекватно. Роботът на Хонда може да ходи, да тича, да рита топка, да носи табла, да бута количка, да се здрависва, да говори и дори да танцува. Последното поколение роботи могат да тичат по-бързо и да изпълняват сложни задачи - например да отварят бутилка, да наливат питие и даже да подскачат на един крак.
Развитието на ASIMO продължава, приближавайки го все по-близо до мечтата за разработване на робот, който е толкова съвършен, че може да помага на хората в ежедневието им.
По време на гостуването си в София, организирано от Бултрако АД, по случай 20-годишнината на дружеството и 20 години присъствие на Хонда в България, АSIMO ще бъде показан на широката публика с няколко представления от 11 до 14-ти май в Интер Експо Център.