fbpx Ръст с 20% на ранните записвания на туристи от Германия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ръст с 20% на ранните записвания на туристи от Германия

С голям интерес на пазар Германия премина провеждането на серия от двустранни бизнес срещи между германски и български представители на туристическия сектор с цел развитие на връзките между двете страни, както и промотиране на България като туристическа дестинация. Инициативата бе проведена в периода от 6 до 10 февруари от Министерството на туризма, като стартира от Берлин и обиколи общо шест германски града, в т.ч. Лайпциг, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Дуисбург и Дюселдорф.

Това е второто подобно т. нар. „роудшоу“, след успеха на проведеното в Полша в края на миналата 2022 година.

Участващите в тази поредица от срещи български компании проведоха работни разговори с над 300 германски потенциални партньори. Предложенията на българския бизнес, фокусирани предимно върху морските почивки, бяха посрещнати с интерес. Допълнителен акцент в разговорите бяха възможностите за обиколни пътувания, медицински и здравен, пешеходен и други специфични видове туризъм. Германските туристически агенции и туроператори изразиха надежда и положително очакване относно програмите към България тази година. Беше подчертано, че от съществено значение за реализирането на успешен сезон е разширяването на летателната програма и осигуряването на допълнителни седалки към България.

Към настоящия момент ранните записвания при отделните туроператори бележат ръст до 20% в сравнение с периода година по-рано. 

В Берлин и Мюнхен се проведоха и пресконференции с представители на туристическите медии, на които беше представен потенциалът на България като туристическа дестинация.  На срещите се дискутираха също и възможностите за целогодишен туризъм у нас, свързаността между двете страни и тенденциите на потенциално развитие.

Германия е един от основните и приоритетни туристически пазари за България, като броят на посещенията и пренощувалите лица отбелязват ръстове през последните две години, но са все още под нивата на предкризисната 2019 г. За 2022 г. близо 15% от всички реализирани нощувки в страната се падат на гостите от Германия, а дестинациите, в които отсядат най-често, са в общините Варна, Несебър, София, Балчик, Поморие и Созопол.

Германците са сред туристите с най-дълъг среден престой в страната – 4,5 до 4,7 дни, което се дължи на организирания характер на техните пътувания с цел морска почивка, туристически обиколки, здравен, СПА и уелнес туризъм, както и склонността им да пристигат за ранни и късни посещения по крайбрежието ни, с което успешно уплътняват крилата на сезона.