fbpx С общ бранд „Дунав“ и съвместни проекти на държавите ще популяризираме Дунавския регион | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С общ бранд „Дунав“ и съвместни проекти на държавите ще популяризираме Дунавския регион

С общ бранд „Дунав“ и съвместни проекти на държавите ще популяризираме Дунавския регион

 

Министрите с ресор туризъм приеха съвместна декларация, която да очертае областите на сътрудничество в областта на туризма и културата в Дунавския регион през следващите години. В нея най-общо се подчертава значението на културата и туризма за икономическото развитие и създаването на работни места в района, каза министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата на министрите, участващи в Стратегията на ЕС за Дунавския регион в София.
С министерската среща в София започна 7-ия годишен форум от стратегията на ЕС за Дунавския регион. Със събитието България предава председателството на Дунавската стратегия на Румъния. На нея присъства и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

По предложение на Министерството на туризма е дискутирано и създаването на общ маршрут в Дунавския регион, който да е свързан с нематериалното културно наследство и подготовката на съвместни стратегически проекти, които да промотират нематериалното културно наследство. Инициативата може да бъде свързана с кухня, традиции, фолклор, ритуали, фестивали, легенди. По този начин всяка страна от региона да може се представи със своето богато нематериално културно наследство, което да привлича туристи, заяви министър Ангелкова. И посочи още, че считаме за удачно  използването на общия бранд „Дунав“, чрез който всички страни от региона и стратегията да популяризират своите културни ценности и туристически продукти.

Българският министър допълни, че тази декларация е доказателство на висока политическа воля за развиване на съвместни проекти и постигане на конкретни резултати.
Министър Ангелкова благодари на еврокомисар Корина Крецу както за присъствието на форума, така и за подкрепата при финализирането на Дунавската стратегия и акцентът, който се поставя на този регион. Страните от Дунавския регион за изключително важни за развитието на българския туризъм, коментира още министърът. Тя уточни, че те  съставят около 41 на сто от чуждестранните посещения в България. Общо чуждестранните туристически посещенията са повече от 2,853 млн. за 8-те месеца на тази година.

Подписването на декларацията и самият форум имат важно значение за развитието на Дунавския регион, заяви  еврокомисар Крецу.  Дунавската стратегия е уникален проект, нека да го пазим и развиваме, тя е дело на България и по време на председателството на Съвета на ЕС имахме възможност да я издигнем на нивото, което заслужава, заяви комисар Крецу. Тя допълни, че туризмът може да донесе много икономически ползи на Дунавския регион, едновременно с това трябва да се преодолеят и някои недостатъци в този сектор от последните години, като например несигурните работни места. Хубаво е да имаме съвместни проекти, с което се надгражда потенциала за сътрудничество, коментира още еврокомисарят. Тя открои ролята на българската страна и на министър Ангелкова за поставянето на тези ключови теми за региона.
7-ият годишен форума на стратегията на ЕС за Дунавския регион бе открит от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, приветствия към участниците отправиха комисар Крецу, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на туризма Николина Ангелкова. Във форума участва и еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

 

Facebook коментари