fbpx Само 10 собствени марки шоколад на супермаркетите са справедливи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Само 10 собствени марки шоколад на супермаркетите са справедливи

Повече от половината от собствените марки шоколади на веригите супермаркети в България са произведени без да се спазват принципите на “зелено и справедливо” производство, т.е. суровините в него да са продукт от прилагането на стандартите за биологично земеделие или справедлива търговия. Това показа проверка на Сдружение АГРОЛИНК в навечерието на Европейския ден на шоколада 7 юли.

Изследването установи също, че нито една от веригите супермаркети в България, които имат собствена марка шоколади не предлага на българския потребител продукт, който да е изцяло “справедлив и зелен”. Проверката е направена за наличието на международните знаци за сертифициране FAIRTRADE, Fairtrade Cocoa Program, UTZ и Rainforest Alliance, както и на знака за биологично производство на ЕС, по отношение на тяхното социално и екологично качество. В обхвата ѝ са попаднали 22 шоколада на 9 собствени марки на супермаркетите. 

10 от 22-те изследвани шоколада под собствен бранд на супермаркети са в една или друга степен "справедливи" и "зелени" съгласно изискванията за справедлива търговия, показва проверката, резултатите от която може да видите по-долу. 12 шоколади са определени като "червени" поради социалната и екологична експлоатация по веригата от производство и доставки на конвенционално какао.

Всеки българин изяжда средно 22 килограма шоколад на година или, като значителна част от тях са под формата на шоколади собствени марки на супермаркетите. "Ако потребителите знаят, че зад евтините шоколади стоят експлоатация на труд и сериозни щети на околната среда, то те ще търсят знаците за биологично производство или за справедлива търговия", обяснява Дарина Муслева, реализирала изследването на АГРОЛИНК. Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $ 0,80, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50. Само 6,6% от цената, която ни+е плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото.

Според друго изследване, глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните 7,1 млн. тона през миналата година и изпреварва значително добива на какао. Миналата година cвeтът е изял 70 хил. тона повече какао, отколкото cа произведени като до 2020 г. тази разлика може да нарасне до 1 млн. тона