fbpx Само две са малките пивоварни у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Само две са малките пивоварни у нас

В седмицата на малките и средни предприятия (МСП) пивоварите на Европа се присъединиха към честванията и правят анализ на развитието на пивоварната индустрия в ЕС и на приноса й за икономическия растеж и заетостта, наблягайки на важната роля на МСП в това развитие.
Благодарение на единния пазар европейските потребители имат достъп до пълното разнообразие и избор на пиво в Европа, което включва около 120 видове бира и 40 000 марки. У нас производственото портфолио на членовете на Съюза на пивоварите в България включва над 80 асортимента и марки пиво, като само през тази година на пазара се появиха 14 нови такива. 40% от производството на бира в ЕС е съсредоточено в ръцете на 3500 малки и средни предприятия. За страните от ЕС на Балканския полуостров тези цифри са доста по-скромни: в Румъния оперират 15 пивоварни компании с 6400 човека, в Гърция – 15 пивоварни с 1900 заети и в Хърватска – 6 пивоварни с 1600 заети.
По данни на Съюза на пивоварите в България с днешна дата производственият капацитет на бранша включва 6 пивоварни компании, от които 2 имат статут на независими малки пивоварни с годишно производство под 200 000 хектолитра и 4 минипивоварни. В страната в сектора „Производство на пиво и малц” работят общо 2400 човека, от които в МСП - 238 работници и служители.