fbpx Ще има повече пари за реклама на туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще има повече пари за реклама на туризма

„През следващата година бюджетът ще отдели в пъти повече пари за реклама в туризма.“ Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев в студиото на предаването „Още нещо“ по телевизия news7. Той подчерта, че туризмът предполага атракции и създаване на комплексен продукт, включващ много компоненти, а за това са необходими както много работа и креативни идеи, така и средства. „Ние изоставахме сериозно в това отношение спрямо съседните страни, които са ни преки конкуренти. Например за национална реклама и целеви пазари разполагахме със сума, която се равняваше на 5% от бюджета на Кипър“, каза Ботев. „Моята задача е да убедя всички, че парите за туризъм не са поредното разходно перо в бюджета, а инвестиция в структуроопределяща, просперираща индустрия, която може да е основа на българската икономика“, съобщи зам.-министърът. Той припомни, че за половин година приносът на туристическия отрасъл за брутния вътрешен продукт на България е скочил от 12.5 на 13.6%, което е 1,5 пъти над тези пропорции за Европа.
„Темпът на нарастване на туристите в България е 2,5 пъти над средния за Стария континент, което е повече и от показателя за Далечния изток – най-туристическата дестинация в момента. Ние не трябва скромно да премълчаваме тези данни. Тази година очакваме 7-милионния турист“, поясни Ботев. Той припомни скорошната си визита в Испания, където се е срещнал с управите на Малага и Коста дел Сол – една от четирите най-големи туристически дестинации. По обем на туристическия поток ние сме сравними с тях и затова ще активизираме взаимните си контакти и обмена на информация.

По темата за приключилия конкурс за бранд България и туристическо лого на страната той заяви, че отговорност носят хората, възложили поръчката и подписали приемо-предавателните протоколи при предходното управление. „Поканих изпълнителите на проекта, проведох среща с тях и поставих изискване да предложат 4 варианта за алтернатива. Държавата няма да даде стотинка за това. Ако не получим алтернатива, ще се обърнем към съда“, поясни зам.-министър Ботев.

Той прогнозира много добър зимен сезон. Към България има голям интерес, но е нужна още много работа за реклама и развитие на инфраструктурата. „Основните ни зимни курорти сега приемат над 400 хил. скиори, но според международния анализатор Лоран Ванат потенциалът на всичките ни планински ареали е за над 2 млн. гости, което е ръст поне над 5 пъти. А съчетанието на зимни и ски ваканции със СПА, балнео- и уелнес услуги е уникална комбинация. Нека не забравяме, че България е на първо място в света по концентрация на термални минерални води“, обобщи Ботев.