fbpx Сердика Център уникална визия и пространство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сердика Център уникална визия и пространство

Сердика Център уникална визия и пространство

етикети

Сердика Център ще бъде един от най-големите търговски и офис центрове в София - уникален проект не само за столицата, но и за околностите. Сградата ще е внушителна и като обем, и като цялостна визия. Tам ще се предлага нова концепция
за всекидневието, свободното и работното време. За бъдещото реализиране на проекта разговаряхме с Ернст Вейдовски, член на борда на Sparkassen Immobilien Aktiengesellschaft Виена, компанията, която финансира проекта и извършва съпътстващ строителен контрол на Сердика Център.

Г-н Вейдовски, с какво България привлича
чуждите инвеститори?

- Ранният етап на развитие в България е идеална предпоставка за инвеститорите. Това важи с особена сила за тези, които се занимават с недвижими имоти, тъй като търсенето на офис и търговски площи е голямо. В комбинация с повишената икономическа и политическа стабилност, както и с приемането на България в ЕС, вие се превръщате в страна с привлекателни възможности за бизнес.
Да не забравяме и за данъчната политика - тук се предлага най-ниският корпоративен данък в ЕС, с размер от 10 %. България има и много други предимства - висококвалифицирана работна ръка, в комбинация с конкурентно заплащане, свободна търговия със страните от ЕС, стратегическо местоположение, мрежа от международни транспортни коридори, свързващи страните от Западна Европа с Русия и Мала Азия.

Какви са предимствата в България при инвестициите в имоти?
- Доходните нива в този сектор остават относително високи, в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа. Предлагането на висококачествени инвестиционни проекти е ограничено, а търсенето на първокласни търговски, офис, логистични и жилищни площи се засилва. Това е движещата сила на пазара в момента. Друго улеснение е възможността за придобиване на земя от регистрирана в България фирма с до 100 % чуждо участие.

Какви рискове крие инвестирането в имоти?
- И тук, както навсякъде, има различни рискове, затова инвеститорът трябва да предприеме някои превантивни стъпки, за да се застрахова от грешки. Такива мерки могат да бъдат проучването на правата на имота от трета страна, да се изиска удостоверение за тежести, с което да се потвърди, че за последните 10 години имотът няма задължения, ипотеки, съдебни спорове за собственост и други проблеми. Цената за закупуването на имота трябва да се заплати, след като сделката е отбелязана в регистъра. Често срещана практика е сделката да се регистрира по цената на данъчната оценка, което крие големи рискове - в случай на оспорване на правата се признава само официално вписаната цена. Освен това трябва много внимателно да се избере главен изпълнител на проекта.

Каква ще бъде цялостната визия
на МОЛ Сердика?

- Главният фокус на Търговския център ще е модата. Там ще отворят врати няколко големи магазина за маркови облекла, спортен магазин, бутици, представящи ни тенденциите в световната мода, включително и дизайнерски марки, които не са представяни до този момент в България. Ще има хранителен и техно хипермаркет, а няколкото ресторанта и кафенета ще се грижат за комфорта на посетителите и работещите в сградата.
Интерес към офисите в центъра проявяват главно чуждите представителства, но и големите български фирми. Сградата ще предоставя 35 000 кв.м офис площи от клас А, с широки етажни пространства, приблизително по 3 800 кв.м на всеки етаж. Удобство за потенциалните наематели ще е и непосредствената близост до търговската част.
При направените проучвания се установи, че центърът ще привлича над 1 млн. души, които живеят в София и в околностите. Той ще има около 1 800 паркоместа, като до там може да се стигне и с автобус, и с трамвай.

Сердика Център в цифри

Обем на инвестицията 210 млн. евро
Обща площ на парцела 35 дка
Старт на строителството м. юни 2007 г.
Планирано завършване на обекта
с търговската част края на 2010 г.
Завършване на офисната част Началото на 2011 г.
Обща отдаваема площ 85 000 кв.м
търговска площ 50 000 кв.м
офисна площ 35 000 кв.м

Инвеститори
4 Sparkassen Immobilien Aktiengesellschaft, Виена. Компания за инвестиции в имоти на Ерсте банк - инвеститор, финансира проекта и извършва съпътстващ строителен контрол на обекта.

4ECE Projectmanagement, Хамбург. Германска компания девелопър, специализирана в търговски центрове- инвеститор и мениджър на проекта - има дружество в България. Компанията назначава главен изпълнител и организира строителството, след това прави пропърти мениджмънт на търговските площи.

4 IMMORENT Aktiengesellschaft, Виена. Извършва инвеститорски контрол на строителството, отдаване под наем на офисните площи.