fbpx Серенади със Софийската филхармония и маестро Константин Илиевски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Серенади със Софийската филхармония и маестро Константин Илиевски

Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала "България". Под диригентската палка  на Константин Илиевски Софийската филхармония ще представи Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас от Антонин Дворжак и Серенада за струнен оркестър на Йозеф Сук.  Дворжак и Сук са сред най-ярките представители на чешката музика, а творбите им са сред най-изпълняваните на световните сцени. 

Дворжак пише своята Сетенада за духови инструменти, виолончело и контрабас през 1878 г. и в нея си личи любовта му към славянския фолклор. Въпреки че не цитира буквално народното творчество, това увлечение се усеща осезаемо в ритмиката на втората част.
 Йозеф Сук е ученик, приятел и зет на Дворжак. Докато учи при него в Пражката консерватория, Дворжак забелязва меланхоличното напрежение в голяма част от музиката на Сук и му препоръчва да да напише по-лека и весела музика. Така се рацда Серенадата за струнен оркестър. Произведението добива бързо популярност и е харесано дори от самия Брамс, с чието одобрение Сук го публикува.

Наследник на известни музиканти, Константин Илиевски завършва с пълно отличие („summa cum laude”) оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил в Братислава, а след това продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Учи композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц. Участвал е и в  престижни диригентски майсторски класове във Виена с известни диригенти и оркестри като Бертранд дьо Били с Веберн Симфониета – Виена, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте – Виена, Даниел Хардинг с Виенски камерен оркестър.

Като гост-диригент е работил с много чужди и български оркестри като: ORF-RSO Виена, Камерния оркестър на Виенските симфоници, Словашката национална филхармония   и Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Вроцлавската филхармония, Haциoналната опера и Радиотелевизионния оркестър RTSH на Албания, Софийската филхармония, Симфоничния  оркестър на БНР, Оркестъра на радио „Класик ФМ”, Словашкия камерен оркестър, Симфоничния оркестър „Окцентрик” и Симфоничния оркестър „Л. Ван Бетовен” (Виена – Австрия), „ „Младежкия симфоничен оркестър на Флорида – САЩ и др.

Едва на 17 години основава Sinfonietta dell’Arte в Братислава, чийто генерален музикален директор, главен диригент и художествен ръководител е и досега. През 2010 г. Илиевски е част от журито на международния композиторски конкурс „Artistes en Herbe“ в Люксембург и става почетен член на международната арменска организация „AGBU” за изключителни музикални постижения. През 2011 г. издателството „Dr. Müller“ издава книгата му „Композиторът като интерпретатор на собственото си възприятие на света”. Участва в юбилейния 200 сезон на „Дружеството на приятелите на музиката” във Виена, като изнася концерт в прочутата зала „Музикферайн” с Камерния оркестър на Виенските симфоници. През 2013 г. е избран за един от 20-те участници във финалите на реномирания международен 53-ти конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция с оркестъра „Виктор Юго” (Франш-Комте).

От  2014 до 2020 г. Константин Илиевски е главен художествен ръководител на Камерен оркестър „Дианополис” –  Ямбол. От 2015 г. и директор на музикалните празници “Златната Диана”  в Ямбол и преподавател в Братиславската консерватория. През 2016 г. става диригент и на Симфоничния оркестър в Сливен. От  2020 г. е диригент на Оркестъра на словашкото радио в Братислава.

През 2018 г. получава „Кристална лира” в категорията „диригент” от СБМТД. В началото на 2019 г. Константин Илиевски е диригент на исторически първото концертно турне на Софийска филхармония в Китай. Участвал е в множество международни фестивали и е работил с реномирани солисти от световна класа.