fbpx Ще борят незаконната сеч чрез електронен билет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще борят незаконната сеч чрез електронен билет

Електронният превозен билет е част от мерките, които Министерството предприе за пресичане на незаконната сеч. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на представянето на информационна система за издаване на превозни билети за дървесина на територията на Северноцентрално държавно предприятие(СЦДП), град Габрово. Системата е разработена от СЦДП и ИАГ работи успешно от август 2015 година. Очаква се до края на годината тя да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната, а разработването й струва 17 000 лева.

Заместник-министър Георги Костов поясни, че системата спестява на държавата 6 млн. лв., тъй като откраднатата годишно дървесина, измъкната с фалшиви превозни билети, е в размер между 40 и 100 хил. куб. м. Средната цена на дървесината е 60 лв., 60 лв. по 100 хил. куб. м. се равнява на 6 млн.

Министър Танева бе категорична, че тази системата гарантира повече прозрачност и дава възможност за по-добър контрол на добива и транспорта на дървесина от горските територии на страната, независимо от тяхната собственост.

Чрез новата система данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората се регистрират в централизираната информационна система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет. Ще бъде даден достъп, чрез който през сайта на ИАГ и сайтовете на шестте държавни предприятия всеки гражданин ще може да провери валидността на превозния билет.