fbpx Шведски инвеститори представиха добри практики в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шведски инвеститори представиха добри практики в България

Форумът ”Swedish leading edge Investors - Expanding businesses in Bulgaria through Innovation”, което е част от първата в България седмица посветена на шведската култура и бизнес събра шведски инвеститори и компании, които работят в България.

В рамките на форума лидери на те разказаха за успешните практики на своите компании и споделиха формулите за доброто им развитие. Сред спийкърите бяха директори на няколко Шведски компании като Зоя Паунова - изпълнителен директор на „АктраЗенека“ България, Стефан Бенгтссон – председател на Шведско-българската търговска камара и регионален директор за България на SAAB AB,  Марсел ван-дер Хоек – регионален управляващ директор за ABB и Стамен Янев от Българска агенция за инвестиции.

„Шведският бизнес заема все по ключово място на българския пазар по отношение на инвестиции. Щастливи сме да имаме възможността да допринасяме с опит към развиваща се и перспективна икономика като българската.“ – сподели Стефан Бенгтссон, председател на Шведско-българската търговска камара и регионален директор за България на SAAB AB

“Инвестицията от 4 млрд долара в научноизследователска и развойна дейност, която всяка  година АстраЗенека осъществява, се реализира в 18 нови класове медикаменти, с които сме дарили света. Сред тях са обща, локална и инхалаторна анестезия, бета блокадата, инхибиторите на протонната помпа, PARP инхибиторите, SGLT2 класа. Нашият стремеж е да подобрим живота на 500 хиляди пациенти в България като им осигурим достъп до последните постижения в медицинската наука.“- каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на „АктраЗенека“ България.